Quantcast
Channel: De la oras la tara. Jurnal de calatorie spre simplitate..
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Constructia unui gratar de gradina cu peleti [BBQ]

$
0
0
Intr-o postare anterioara am prezentat cel mai simplu primus/gratar cu ardere de tip racheta. Atunci insa cand numarul invitatilor creste, e nevoie de altceva.
In acesta postare va prezint realizarea unui BBQ de dimensiuni mai mari , multifunctional ,ce foloseste combustibil peleti si are ardere de tip racheta.

-Acest tip de ardere ofera posibilitatea de a avea temperatura constanta pe toata perioada gatitului
-Constructia are mai multe posibilitati de utilizare , de la gratar rapid sau lent , plita ,pana la fiert oala sau prajit la tigaie. E o bucatarie de vara pentru mine.


In imaginea urmatoare vedeti desenul de ansamblu :

Am ales varianta cu plita inchisa pentru ca gazele de ardere sa nu deranjeze atunci cand capacul e ridicat.
       Desenul cuprinde doar partea functionala. Picioarele cu roti , manerele , .. nu sant reprezentate pentru ca oricum vor fi relizate functie de materialele disponibile si imaginatia fiecaruia.
Plita are un decupaj  deasupra canalului ascendent iar aici putem  aseza o oala sau tigaie. Gratarul primeste caldura prin radiatie de la plita pe care sta.
Gura de acces pentru aprindere e orientata in lateral pentru a nu exista rabufniri [flacara] spre bucatar ceea ce ar duce la epilare cu miros ca de sf Ignat. Asta se poate intampla in cazul in care gatim pe vant puternic folosind un cos f scurt. Altfel deschiderea respectiva se poate orienta cum doriti.

-Corpul este o butelie dubla ruseasca [tabla e de 3mm] dar e buna si una pentru GPL auto de forma asemanatoare sau conducta de 300mm diametrul.

Atentie-inainte sa taiem butelia o golim de gaz , apoi o umplem complet cu apa pe la robinet, o lasam asa o zi sau mai mult, apoi imediat dupa ce golim apa incepem prelucrarea. Butelia mea dupa evacuarea gazului a mai pastrat la interior un mal inchis la culoare cu miros f puternic. Am reusit eliminarea lui doar prin repetarea spalarii. 
Nu garantez siguranta procedeului dar este calea pe care am urmat-o eu.

-La capac am atasat un termometru de cuptor cu tija si surub ca in imaginile urmatoare.
                                       


Gratarul l-am facut din OB [sarma de constructii] de 6mm si nu acopera intreaga suprafata a plitei ci doar 2/3 , putand astfel combina plita cu gratarul in acelas timp , lucru util cand gatim legume.
Consum aprox.=1kg/ora peleti  de 6mm. [ merge si cu lemn  ori PAL numai ca rezulta multa cenusa si gratarul focarului trebuie sa aiba spatii intre gratii de 15-20 mm]
Arzatorul pentru peleti e asemanator cu cel de la centrala cu ardere de tip  racheta.
Burlanul e de 120mm pentru ca asta am avut dar se poate pune orice cu aria sectiunii mai mare de 100cm patrati  cat are partea de ardere realizata din teava de 100 x 100 mm.
Rotile sant facute din metal , platbanda , fiindca temperatura degajata de zona activa ar putea afecta in timp cauciucul 
Iata cateva imagini :




Precizez ca nu e vorba despre un "smoker BBQ " specific americanilor ce a aparut de ceva timp pe piata romaneasca ci despre o constructie la care se  poate gati rapid si fara afumare.




Optimizarea functionarii arzatoarelor pentru peleti

$
0
0
Cateva lucruri despre modul de punere la punct a functionarii unei centrale ,sau soba, cu ardere de tip racheta, pe peleti.
In astfel de constructii arderea este completa". Flacara ajunge la temperaturi de peste 1000 grade iar modul in care ne dam seama ca cest lucru se intampla ,in lipsa unui termometru industrial, este privind flacara in interiorul sobei.
Culoarea flacarii variaza intre:  rosu = ardere deficitara -temperatura scazuta + fum si cenusa mai mult decat ar trebui si galben/alb- albastrui cant temperatura este maxima / fum zero/cenusa minima ,randament maxim.
Sobele cu acest tip de ardere au avut la inceput canalul ascendent izolat termic pentru a nu pierde caldura dar in practica s-a dovedit ca arderea poate fi completa si fara acesta izolatie, ba mai mult avand unul dintre peretii canalului ascendent comun cu bazinul schimbatorului de caldura ,ca in cazul centralei realizata de mine.
Calitatea flacarii depinde de constructia centralei/soba , calitatea combustibilului si raportul arzator /aer aspirat Sa le luam pe rand :

-Doi parametri sant importanti in constructia unei sobe racheta :

           1- canalul orizontal[focarul] trebuie sa aiba o sectiune mai mica decat canalul ascendent cu aprox 15%. Se poate si fara dar am sa explic  simplu de ce e mai bine sa existe acesta diferenta.
Carburatorul clasic pentru motoarele termice pe benzina are o zona ingustata numita difuzor. Acolo aerului aspirat de motor ii creste viteza , lucrul asta contribuind la o mai buna pulverizare a combustibilului. In cazul nostru ingustarea canalului orizontal duce tot la o crestere a vitezei aerului in acea zona ce se transpune intr-o crestere a calitatii arderii. Sa ne gandim la flacara oxi-acetilenica. Doar gazul combustibil [metan, acetilena] arde cu o flacara fara calitati termice extraordinare ce nu poate topi metalul. Aportul oxigenului sub presiune  modifica insa arderea in functie de dozajul ales de catre sudor , in cazul nostru vorbim de tirajul aferent unui anumit fel de constructie a sobei iar micsorarea cu aprox 15% a canalului orizontal e solutia optima dpmdv
     
         2-Lungimea canalului ascendent daca e prea mare duce la pierderi de randament ,flacara consumandu-se in interiorul sau. Raportul de 1/7 intre diametrul canalului ascendent si lungimea sa e rezonabil dar nu e nici un imdiment sa face-ti propriile probe. De ex daca bazinul e deasupra canalului ascendent e de preferat lungimea minima a cestuia pentru ca flacara sa intre in contact cu bazinul. La un canal ascendent lung flacara se cunsuma in urcare , cum spuneam, iar bazinul preia caldura  doar din gazele firbinti
In cazul particular al centralei realizata de mine lumgimea acestui canal nu e o problema pentru ca acolo se face transferul termic, unul dintre pereti fiind bazinul.[vedeti postarile anterioare]


-Calitatea combustibilului e data in primul rand de umiditatea scazuta [8%], apoi de datele fizice diametru/lungime constanta [peletii de 6mm ard mai bine si se aprind mai usor] , cantitatea de cenusa rezultata care e precizata de producator ,daca e serios ,[prea multa cenusa infunda arzatorul] 1% e bine si abia in ultimul rand puterea calorica .


- Raportul dintre sectiunea ocupata in focar de catre arzator si cea necesara pentru trecerea aerului necesar arderii trebuie sa fie 1/5 in cazul arzatoarelor facute de mine indiferent de marimea lor

.
Aici discutia se poate lungi f mult datorita faptului ca suprafata utila a unui arzator mai mare modifica raportul cu zona de aspiratie [aer secundar],insa in ciuda acestui fapt in practica s-a dovedit ca in acest fel avem o functionare optima. Motivele pot fi doua: 1-Arzatoarele lungi , gen plita [fig 2 si 3 , vedeti 'Arzatorul perfect"] lasa aerul sa treaca si prin stratul subtire de  peleti ce nu formeaza un perete" ca in cazul arzatorului scurt . 
2 -flacara de dimensiuni mai mari influenteaza tirajul , viteza aerului aspirat printr-o aceiasi sectiune crescand.

Despre aprinderea, functionarea si rezolvarea problemelor pe care le poate genera un arzator pe peleti am sa explic detaliat in continuare.
Din multimea de modele posibile ma voi opri doar la doua singurele ce cred eu ca merita atentie si pe care le folosesc. E vorba despre arzatoarele din desenul de mai sus. Cel scurt , american , [vedeti constructia lui aici  https://www.youtube.com/watch?v=lkvI6Gxn1Ro&t=1741s  , cu zabrele pe ambele parti are urmatoarele avantaje: 

1-poate functiona cu o flacara f redusa pentru cazul in care nu e chiar frig
2-e usor de construt

Dezavantaje:

Viteza scazuta de curgere a peletilor conditionata de marimea scazuta a flacarii poate duce la aprinderea peletilor in toata masa arzatorului daca nu se iau masuri de preventive cum sant:
Aspiratia aerului necesar functionarii trebuie sa se faca din apropiere si sa fie condus printr-un burlan de hota pana la arzator. Acest lucru raceste intr-o oarecare masura peletii dara are si darul de a dirija spre focar orice firicel de fum pentru ca la iesirea burlanului  aerul are deja o viteza crescuta.
-Flacara are in calea ei un perete de zabrele pe care il exfoliaza destul de rapid Din acest motiv e bine ca arzatorul de acest tip sa fie confectionat simetric,fata/spate, pentru a-l putea intoarce dublandu-i astfel timpul de utilizare. Cu 2-3 astfel de arzatoare ,facute din toamna , se poate trece iarna. Poate da si o flacara puternica dar se acentueaza uzura
Alternativa este sa folosim electrozi sau vergele din otel/inox refractar seria 310 ce nu se exfoliaza decat la peste 1100grade, dar sant scumpi. Un electrod costa 15-17 ron, la grosimea de 4mm
Eu folosesc ocazional acest arzator , usor modificat , cand afara e cald dar sotia e de alta parere.

Arzatorul lung [cu varianta lui de lungime medie ]e conceput si realizat de mine. 

Avantaje:

Acesta elimina problemele mai sus mentionate dar are si alte avantaje. 
1-faptul ca lipseste peretele de zabrele din calea flacarii il face mai rezistent in timp la exfoliere.
2-suprafata  mare a planului in care peletii sant in contact cu plita permite micsorarea grosimii stratului de peleti. Acest ultim lucru se obtine prin "laminarea" masei de peleti ce vine din rezervor.
Datorita acestei grosimi mici a stratului de peleti aerul necesar arderii poate trece intr-o oarecare masura printre peletii aflati pe plita  in plina ardere ,cea ce duce la o ardere uniforma pe aproape toata aria arzatorului. De aici rezulta o curgere mai rapida si fara stopuri. La realiratea acestui lucru mai concura si faptul ca la partea superioara [palnie] arzatorul se igusteaza micsorand volumul zonei de peleti ce astfel coboara mai repede la o aceiasi viteza de curgere in zona de ardere. 
Aceste lucruri impreuna cu faptul ca peretii palniei sant la distanta de peretii focarului elimina posibilitatea aprinderii peletilor in toata masa arzatorului , lucru specific arzatorului american descris anterior. 
3-Curatarea lui de cenusa nu mai e obligatorie nici atunci cand facem o stingere fortata din caura necesitatii de a pleca de acasa sau ...
4-nivelul maxim de putere este mult mai mare decat in cazul celui scurt 
5- poate fi folosit din tiraj reglajul marimii flacarii fara pierderi semnificative ale calitatii arderii.
6-la tiraj mare flacara depaseste cu mult canalul ascendent facand posibil gatitul pe capacul superior daca aveti acolo o plita/deschidere cu capac.

Dezavantaje:

1- constructie mai dificila cu unghiuri ce trebuie sa ramana intre anumite limite
2-nu ne putem lauda ca avem in centrala un arzator american  [  doar pentru cei ce gandesc asa ☺ ]

B-distanta fata de peretele focarului
D- peretele frontal al arzatorului responsabil cu laminarea masei de peleti

A-distanta laterala fata de peretele focarului
C-perete posterior , inclinat , al arzatorului

Vedere de dedesubt
In imaginile vecine se vad -gura de aspiratie a aerului de afara, 
 clapeta de tiraj , arzatorul cu zona superioara ingustata si aflat la distanta de peretii centralei plus rezervorul pentru peleti



 capacul pentru oprirea imediata a focului [tabla 3mm]

Capacul montat. 
Nu are garnitura  , nu e nevoie de asa ceva. Un alt rol al acestui capac este acela de a impiedica formarea curentilor reci de aer cand centrala nu e in functiune. 
Acum,..nu vreau sa se creada ca arzatorul scurt e bazat pe o conceptie nefericita pentru ca nu e deloc asa. E o expresie a simplitatii , chiar daca  implica si unele dezavantaje. 
Asta si-a propus autorul , simplitate si eu cred ca a reusit sa obtina o constructie ieftina , facila si destul de puternica - e capabil sa incalzeasca o centrala ca a mea , cea ce multe din incercarile de acest tip de pe net nu cred ca pot !
Va continua.




-

.

Optimizarea arderii -2

$
0
0
Continuare
Apriderea unui arzator pe peleti ,fie el mic sau cu plita , merita un pic de atentie pentru a nu avea surprize de genul rabufnirilor sau scaparilor de fum in incapere.
Folosim in general lampi cu gaz ca in imaginile urmatoare:
Cost redus .

Scump arzatorul ca si butelia .

Scump arzatorul si butelia iar flacara de temperatura f inalta e prea mica in volum.

Preturi mari la arzator ca si la butelie. Cu acesta lampa putem totusi aprinde arzatorul mare cu plita fiindca putem impinge flacara pana la partea activa a arzatorului.

Ca si mai sus cu mentiunea ca foloseste butelii de 190 gr  ieftine. Lampa costa destul de mult !

Toate aceste arzatoare mici au inconvenientul ca flacara e de mici dimensiuni si din acest motiv zona redusa din arzatorul pe peleti care e incalzita  reuseste cu greu sa stabileasca un curent de aer ascendent care sa conteze in volumul total de aer din soba pentru a initia aprinderea. Astfel la un arzator mare si nu numai ,atunci cand e f frig, putem sa inghitim fum sau sa ateptam minute bune cu lampa in mana.




Arzatorul de tipul celui din imaginea de deasupra este cel mai bun pentru aprins o soba/centrala pe peleti.
Flacara e de dimensiuni mari si asta face ca mai multi peleti sa se aprinda o data formand mai repede curentul de aer cald necesar pentru inceperea tirajului. Se leaga la o butelie de voiaj de 2-5l prin intermediul unui furtun cu regulator [ceas de butelie] iar costul gazului devine astfel mult mai redus decat cu rezerve de unica folosinta ca la celelalte lampi. Eu am alt model decat cel din imagine dar fara deosebire in functionare. 

In imaginea de mai jos se pot vedea locurile unde trebuie aplicata flacara [cu portocaliu] si deosebirea de lungime a lampilor pe gaz functie de arzatorul cu peleti pe care il aprind. E vorba de lampile cu flacara mica.

In cazul unei lampi cu flacara mare aprinderea devine ceva facil . Vedeti desenul:
Practic eu introduc lampa aprinsa prin zona superioara de aspiratie aer si o rezem de arzator. Cand aud sunetul de aprindere opresc gazul si scot lampa , lucru ce se imtampla destul de repede. Butelia noastra are 3 litri .o incarcam de doua ori intr-o iarna = 2x10 lei.  Buteliile mici de 190 gr tin o saptamana si costa 4-9 lei/buc. Face-ti socoteala ! Daca mai adaugam si usurinta aprinderii ...

Daca exista un traseu scurt al centalei /soba [cum e cazul celei construita de mine ] e bine sa-l folosim pentru a usura stabilirea tirajului/aprinderii ,mai ales cand e f frig.
.............................

Curgerea peletilor e influentata pe langa lucrurile de care am vorbit in prima parte a postarii si de felul in care e construit rezervorul de peleti. Eu am construit doua modele , functionale ambele ,insa nu la fel de bune.
1-rezervorul solidar cu arzatorul elimina problemele legate de zona de curgere ingustata specifica rezervorului independent ,insa aduce un inconvenient si mai mare. Atunci cand peletii nu au o curgere destul de rapida [ cauza tuturor necazurilor], datorita tirajului redus ,ori datorita cantitatii mari de cenusa [agropeleti] si are loc aprinderea in toata masa arzatorului ,aceasta[aprinderea] se continua in rezervor generand f mult fum. Sigur ca asta e o situatie accidentala dar daca se intampla o data chiar si in timpul probelor nu veti uita
Aprinderea rezervorului e facilitata de lipsa capacului ceea ce permite aparitia unui curent de aer ascendent prin rezervor intocmai ca si in cazul sobei racheta
Altfel daca arzatorul e corect facut si curgerea peletilor e constanta si destul de rapida acest rezervor elimina total posibilitatea blocarii.
In stanga imaginii.
Rezervorul independent e mai greu sa preia flacara , ne da posibilitatea prin inlaturarea sa sa oprim focul in orice moment , poate alimenta diverse tipuri de arzatoare insa nu elimina complet riscul blocarii. Mie mi se intampa asta de 2-3 ori pe sezon iar deblocarea se face de regula cu un bobarnac. Cauza,..neuniformitatea dimensionala a peletilor ☺. Nu toti au aceiasi lungime  ce ajunge in cazuri extreme pana la 35-40mm





despre silueta

$
0
0
Vad in jurul meu persoane pentru care, in ciuda eforturilor fizice ,scaderea in greutate ramane la stadiul de deziderat. Perioada in care am practicat exercitii de tip culturism m-a ajutat sa inteleg pe baza experientei proprii dar nu numai cateva lucruri simple si usor de pus in practica.
Am sa explic aici de ce mersul la sala uneori ingrasa in loc sa slabeasca ,de ce multi oameni par lipsiti de ambitie atunci cand nu reusesc sa-si modifice dieta precum si micile greseli care pot ruina eforurile unei persoane de a-si modifica silueta.

1- Mai intai cateva precizari obligatorii:
exista trei tipuri somatice
-mezomorf-umeri lati ,oase groase , musculatura evidenta [genul atletic]
-ectomorf-slab, oase subtiri , nu se ingrasa
-endomorf-tendinta de ingrasare evidenta e  cea mai importanta caracteristica ce ne intereseaza.
Vedeti mai jos  imagini luate la intamplare de pe 'net


In realitate gasim combinatii intre aceste trei tipuri cu accent pe unul dintre ele.
 De ce am facut aceste precizari ?
Marketingul ii determina pe posesorii de sali de sport sa angajeze pe cei mai inalti/ aratosi /spatosi si lipsiti de strat adipos candidati la postul de instructor  ce de regula se incadreaza in genul mezomorf.
Asta e corect dpdv al afacerii insa cand o persoana apartinand unui alt gen somatic i se adreseaza unui astfel de instructor poate fi sigura ca va primi un raspuns din carti , absolut inutil, pentru ca "fat frumos" nu s-a luptat niciodata cu kilogramele in plus , iar o alergare de jumatate de ora pentru el are acelasi efect ca si un efort incomparabil mai mare al unui endomorf.
Sigur ca aici trebuia sa scriu despre exceptiile din randul acestui gen de instructori insa nu am prea mult timp de pierdut asa ca renunt la asta.
Mai exista si cazul instructorilor fosti sportivi [indiferent de genul somatic ] al caror organism e obisnuit cu efortul sustinut si care chiar daca din varii motive pun cateva kg nedorite pot arde aceste grasimi prin efort sustinut.
 Pentru un asazis sedentar atingerea unei astfel de capacitati de efort e imposibila. Se pot face progrese prin antrenament gradat , in timp, insa nu va exista comparatie cu capacitatea de efort a unei persoane care si-a fortat limitele fizice inca de cand era copil.
Acuma , ..dezamagirea de pe chipul unui astfel de antrenor atunci cand un ins normal pentru zilele noastre cedeaza fizic sau phisic pe calea spre silueta acceptabila e poate de inteles, doar ca oamenii cu probleme de greutate nu se duc la sala pentru a-si exersa compasiunea fata de sine.

2- Mersul la sala , sau alergarea , ori alt gen de efort fizic pot ingrasa !!
Asta e momentul in care unii dintre dvs devin curiosi pe cand altii pufaie gata sa izbufneasca in ras.
Pe cei din urma n-asi vrea sa-i induc in eroare si le spun direct ca nu mai stiu si alte poante...asta e tot!
Pentru ceilalti insa am sa explic de ce nu ei sant de vina pentru insuccesul unui program de antrenament pe care il platesc si caruia ii consacra o parte din timpul lor liber.
-Interesul unui patron de sala de fitness este sa scoata bani nu sa va recastigati dvs silueta. Chiar din contra ! Daca ati slabi nu ati mai merge la sala si el ar avea de pierdut. E o gandire cinica ? Poate [de fapt -sigur] dar asta e trand-ul.

Cum stau de fapt lucrurile ?
O persoana cu o dieta dezechilibrata ,mai clar spus -consumatoare de grasimi, zaharuri , carbohidrati .. in exces [excesul nu e la fel pentru toti] , va avea tendinta sa-si mareasca ratia de alimente in urma unui efort fizic , in acelas raport dezechilibrat. Daca la asta adaugam lipsa conditiei fizice ce impiedica arderea unui numar important de calorii printr-un efort de mai lunga durata vom putea deduce usor  rezultatul.
Cateva precizari necesare :
- Daca mergeti la sala si-l vedeti pe musculosul X cum face antrenament cu greutati mari si un numar redus de repetari [1-12] nu trebuie sa-l copiati. Nu veti ajunge sa aratati ca el ! Acesta e un antrenament pentru masa musculara Fi-ti siguri ca respectivul are si un altfel de efort fizic de o intensitate mult mai redusa si cu o durata incomparabil mai lunga menit sa topeasca stratul adipos.
                                                   Va urma


























despre silueta -2

$
0
0
Asa cum spuneam in postarea anterioara copierea antrenamentului cuiva nu ne va face sa aratam ca respectivul iar numarul motivelor pentru care se intampla asta e  mare si nu merita sa le insirui aici.
Rectific. Se merita . Am sa amintesc cateva :
-tipul somatic
-conditia fizica/capacitatea de efort sustinut
-dieta/modul de a ne hrani
-motivatia
-sustinerea apropiatilor
-temperamentul
-timpul liber
-nivelul de stress
-tabieturile
acum daca tot le-am amintit trebuie sa le si explic:
Despre primele doua am scris in prima postare , acum ma voi referi la felul in care ne hranim. De fapt aici e cheia succesului.
Am sa spun de la inceput ca dietele de tipul "pe baza de varza" sau tratamentele de ardere a grasimilor pe baza de produse farmaceutice sant gresite dpmdv si nu duc la rezultate sustenabile.
De ex. infometarea prin dieta cu supe de varza nu scade doar cantitatea de grasime din corp ci si de vitamine /minerale/proteine. Asa se face ca la sfarsitul unei astfel de cure de varza pofta de mancare va fi mai mare decat la inceputul ei . Refacerea rezervelor de minerale/vitamine nu e lafel de usoara ca pierderea lor iar asta atrage dupa sine si refacerea stratului adipos daca nu avem cunostinte despre nutritie coroborate cu o atenta analiza a raspunsului propriului organism ,in timp, la diverse feluri de alimentatie.
Mai simplu spus , o astfel de dieta va slabi organismul celui care o practica fara ca scaderea in greutate sa dureze in timp.
Ar putea spune cineva ca exista pastile cu vitamine /minerale  ce nu atrag dupa sine si refacerea stratului adipos numai ca produsele de acest gen , cele ieftine din farmacii ,nu refac nimic mai mult decat contul producatorului. Tot restul e marketing.
Practic trebuie sa eliminati INCET , IN TIMP [3 luni-1an ,poate chiar mai mult , dvs hotarati , dar respectati termenul hotarat !!], alimentele care va ingrasa precum si obiceiurile alimentare nesanatoase.
Orice graba va duce la abandonarea programului mai devreme sau mai tarziu si peste un timp veti fi la a nu stiu cata abandonare a cate unui program prea agresiv , ce altfel cu o abordare lejera ar fi dat nastere deja la rezultate.
 Nu santem perfecti , nu trebuie sa spere nimeni ca o hotarare luata va elimina greselile. Veti mai gresi" dar in timp asta se va intampla din ce in ce mai rar. Nu e vorba de nici o vina sau dezamagire a nimanui. Dvs hotarati lucrarea,faceti devizul , claditi [chiar daca uneori mai cade cate o caramida nu f. bine asezata]. Tot dvs faceti receptia lucrarii pentru ca apoi sa beneficiati de avantajele sale

Propuneti-va scopuri realiste.

De ex: -Azi nu mananc inghetata!
 In timp , marind intervalul veti putea renunta la un obicei sau aliment dand organismului ragaz pentru a se obisnui cu schimbarea ori pentru ca dvs sa-i gasiti un inlocuitor mai sanatos
Alimente la care ar trebui sa renuntam
- carne , [alta decat cea de peste slaba/alba]
-prajeli , salate cu mult ulei , maioneze , grasimi hidrogenate [margarina] precum si produsele care o contin
-alimente f dulci
-paine in exces

Inlocuiti unele mese cu fructe
Nu consumati lichide la masa ci doar la o distanta de minim 30 min
Masa de seara e la ora 19. Dupa acesta ora puteti consuma doar apa.Nu va culcati dupa masa nici ziua.
Nu va ridicati de la masa ghiftuiti. Fortati stomacul sa-si mareasca permanent volumul si asta va duce la un apetit din ce in ce mai mare. Persoanele cu mari probleme de greutate recurg la operatia de micsorare a volumului stomacului din acest motiv, dar nici flamanzi nu trebuie sa terminati masa pentru ca nu veti reusi sa respectati orarul meselor de dvs stabilit =multe mese pe zi. Asta inseamna ca stomacul sa lucreze fara pauza aproape.
Corect este -"Aproape satul"


                                                               va urma




















Despre silueta-3

$
0
0
Abia dupa ce veti fi stabilizat un astfel de comportament alimentar puteti sa va ganditi la exercitii fizice .
Au mai ramas cateva puncte din lista de explicat :
-motivatia - daca asta implica dorinta de a arata repede mai subtire pentru a cuceri pe ,...e total gresit. Cum spuneam pentru rezultate de durata e nevoie de timp. Retele soc au un pret ce nu merita platit
apoi scaderea lenta in greutate da ragaz pielii sa se adapteze.
-sustinerea apropiatilor nu se refera neaparat la incurajari ci mai degraba la tratarea cu respect a unei  persoane ce adopta un mod de viata/alimentatie putin diferit.
-temperamentul- persoanele care stau prost cu rabdarea sant programati pentru insucces nu numai in domeniul despre care discutam
-timpul liber - un program f incarcat ne  trimite automat spre alimentatia de tip fast food si asta nu e chiar bine. Cartofii prajiti , puiul prajit , maioneza , sant de nedorit in alimentatia cuiva care doreste sa scada in greutate.
-stress-ul poate schimba ,ingreuna sau in unele cazuri chiar stopa digestia [indigestie] Sfatul meu ?
[nu e prima data ,doar contextul e diferit ]
https://www.youtube.com/watch?v=j-S5Ft3htqM
-tabieturile. Dau un singur exemplu: daca familia serveste masa seara la ora 21 si dvs hotarati ca ora potrivita pentru asta este 19 se poate lasa cu unele discutii si asa revenim la... "sustinerea familiei"

In incheiere vreau sa punctez un lucru ceva mai delicat cu speranta ca nu voi supara pe nimeni.
Odata cu varsta scheletul se modifica si astfel se face ca greutatea de la 25 de ani ar putea la 50 sa nu mai fie potrivita. Modificarile fetei , oasele bazinul dupa o nastere , un traumatism , pot fi armonizate dupa o anumita varsta doar daca nu tinem sa slabim decat pana la un punct.
Sa nu uitam ca frumusetea sta in armonie

Despre invatamant

$
0
0
Prea multi elevi nu promoveaza examenul de bacalaureat. Nu iau bacu" Sa fie generatiile actuale de elevi mai putin inteligente ? Nu cred. Sa nu mai existe motivatia pentru invatat ? E de discutat. Sa fie probleme cu sistemul ? Pai elevii nu promoveaza exemanele sistemului care-i pregateste pentru a face fata acestor examene ...

Nu fac politica , ci astern aici opinia a unui fost elev mutat de la oras la tara in speranta ca va  reusi sa se tina cat mai departe de un sistem ce functioneaza pentru el insusi calcand peste identitati , particularitati si in general peste tot ce nu-i este util.

Sa le luam pe rand:

-Volumul de informatie.
Va invit pe fiecare dintre dumneavoastra ,cu manualele de gimnaziu in fata, sa  intocmiti o lista cu intrebari de cultura generala din toate domeniile invatamantului actual si sa faceti un mic sondaj. Puteti intreba prietenii , colegii sau chiar oameni de pe strada daca nu santeti timizi. Va sigur ca rezultatul va fi mereu acelasi: Doar o f mica parte din volumul de informatii aride ce trebuiesc retinute in perioada gimnaziului sant pastrate in memorie
Apoi daca veti intreba de unde stie cineva atatea lucruri despre ...viata animala de ex. rapunsul cel mai probabil va fi ,de pe internet' sau oricum altfel dar nu din scoala.
Practic informatia utila unui adult  in societatea actuala are alta structura decat cea promovata de sistemul de invatamant.Oamenii retin mai usor si cu placere informatiile urmarind un documentar fata de modul actual de predare bazat pe dictare. Vizita elevilor intr-un teatru , planetariu ,  muzeu  va crea amintiri de nesters iar datele prezentate vor fi retinute mult mai usor si fara teme  acasa.
PC-ul este acum ceva obisnuit pentru copii si multe din informatiile pentru care `elevul merge la scoala , la program , ar putea sa  le primesca pe acesta cale . Pot fi filme cu actori ori documentare facute de profesionisti sau poate chiar lectii animate  distractive.
Ponderea informatiilor ar trebui schimbata   Perioada domniei lui Brancoveanu nu cred ca si-o amintesc prea multi dintre parintii de astazi insa de informatii despre alimentatie au nevoie permanent iar scoala nu sufla o vorba despre asta.
Lipsesc in totalitate informatiile legate de comportamentul social sau deprinderi necesare vietii de zi cu zi. Cineva ar putea spune ca asta e treaba parintilor. Dar daca parintii au invatat furia ori intoleranta de la parintii lor ? Daca parintii nu pot identifica un discurs populist fiindca nu au o minima baza de cunostinte in domeniu pentru ca nimeni nu i-a invatat? Daca intr-o familie nu e nimeni care sa aiba nici cea mai vaga idee despre arhitectura si familia se intoarce de la Venetia doar cu amintiarea meniului ori a unui Ferrari pe care l-au vazut ? Daca modul de alimentatie predispune la obezitate si boli de tot felul ? Daca frica e mostenire de familie si parintii tin neaparat sa nu se piarda ?  Daca modul in care se imbraca actualii parinti ii dezavantajeaza  provoacand zambete ingaduitoare  ? Daca tot ce stiu sa faca la o intrunire e sa taca pentru a nu se face de ras ? Daca unica reactie a parintilor la stress e iritarea /isteria/absurdul ? Daca ,....
Ar putea spune cineva ca in scoli elevii socializeaza ! Eu spun ca acum se invata cu teroarea. E vorba despre teroarea elevilor violenti , teroarea profesorilor violenti , dictatori  sau plictisiti , dezinteresati. Teroarea programului fix supraincarcat ori teroarea sistemului de notare ce face invatamantul actual un mediu concurential. De la "sa iau nota cea mai buna" ori "sant premiantul clasei" pana la a face mai tarziu orice pentru succes ori pentru a mima macar succesul nu e o distanta prea mare. La maturitate cand obedienta si memorarea dupa dictare nu mai sant calitati ,valorile se rastoarna. Asa se face ca putem vedea vanzatori care in scola bazata pe dictare au excelat sau corijenti care conduc firme de succes avandu-i uneori ca angajati pe fostii " sa iau nota cea mai buna"

De ce programul scolar e atat de incarcat cu  informatii inutile prezentate in cea mai anosta forma posibila , dictarea ?

Pentru ca acesta este modul cel mai comod de predare pentru un profesor ajuns in acesta postura fiindca nu a fost capabil de altceva
Pentru ca norma unui profesor trebuie acoperita ca sa-si poata lua salariul .

Un exemplu:
Vasile V. Vasile a absolvit facultatea de arte plastice. Se cheama ca e pictor sau sculptor ori grafician... Treaba sa este sa creeze lucrari de arta , sa participe la viata artistica a localitatii unde traieste si nu numai.
Daca totusi energia sa creatoare s-a consumat in facultate sau pe bancile berariei de alaturi ar putea totusi sa lucreze ca designer pentru cine stie ce firma de haine ,jucarii sau revista on-line
Ori poate face figurine in martipan.
Nu e in stare nici de asta !
Ok. Dar poate ca va reusi sa creeze fellicitari in relief si sa le vanda pe 'net ori .........Nu-i place !
Daca Vasile V Vasile nu e in stare de nimic ce tine de specializarea sa atunci nu-i mai ramane decat sa se faca profesor.
Da profesor !
In fond salariul e sigur. Concediul e platit si  lung cat toate vacantele. Are pozitie sociala  , diurna si indemnizatii daca preda la tara , mediu placut uscat iar raspundere zero.[la ore poate vedea filme pe telefon cat timp copiii deseneaza] `
Vasile V Vasile stie ca sant multe harti' de scris dar compenseaza senzatia de putere data de catalogul purtat la subtioara
Daca o astfel de nulitate se ambitioneaza sa urmeze un doctorat ne putem trezi cu el in postura de profesor universitar si de la el tinerele generatii vor invata reteta "succesului". Asta apropos de performanta in invatamant
Apoi vine guvernul Grindeanu si-i dubleza salariul.

Cu siguranta nu toti profesorii sant in acesta postura. Dar exemplul meu nu e ipotetic !
Poate ar trebui scuturat pomul  si atunci ministerul ar avea bani si de mariri de salarii pentru  dascalii cu vocatie. Numarul de ore de predare a unui profesor e invers proportional cu calitatea predarii.

Ori poate :https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U
















M-am uitat in stanga

$
0
0
22 de berze au survolat curtea spre Nord. Formatie de drum lung , in V , vara in iulie !? Delta si Marea sant in directia opusa...!? Poate erau vegetariene si nu le interesau broastele. ? Ori s-au ghiftuit!
 Ma rog , oricum ar fi m-au facut sa ma gandesc la migratie ce pentru pasari e naturala , la oameni in schimb ,..
Mi-am amintit ca pe litoral vremea a fost dramatica. Ploi abundente , tornade in largul marii , inundatii plus multime de reporteri avizi de senzational.
Cred ca berzele sant alergice la reporteri pentru ca restul ,broaste , ploi , tornade sant naturale ca si ele. O cunostinta si-a dus tatal din Galati la Cluj pentru o operatie. Tineau neaparat sa fie tratati omeneste . Intorsi acasa li s-au refuzat insa micile interventii postoperatorii pe motiv ca s-au dus la Cluj. Poate si berzele se indreapta spre astfel de zone mai putin incrancenate si unde ungerea e doar pentru lagare. De fapt daca o tin pe directia aia vor ajunge la rusi unde nu stiu cum vor fi intampinate dupa isprava cu avionul lui Rogozin
Un Mercedes  lung tare  , lat si "rosu neon" trece pe sosea ca vantul in directia opusa berzelor. E un moment in care ma gandesc ca bunul gust se manifesta in alb si negru ascendent. In fond astazi totul e simbol. Huruitul asurzitor al motorului supradimensiunat dotat cu toba sport pentru unii e simbolul bunastarii afisate ostentativ intru ruperea" dusmanilor.  Pentru altii simbolizeaza  nesimtirea , iar pentru cei moderati,...-.uite-l si pa-staaa ! Zici ca acum a aflat unde-i pedala de acceleratie! Ori -sa vezi cand i-o trebui frana ce sunet scoate !
Imi trece prin cap ideia ca simbolul e o forma de constrangere esentializatore. Amanuntele dispar din vizibilul supraicarcat insa pot fi regasite in fisierul de cultura al fiecaruia intregind mental universul .  La albine oul ,simbolul devenirii , e unic. In functie de fecunditatea matcii insa din el poate iesi o albina ,un trantor sau ..o regina. Sterilitatea produce trantori ce au cam aceleasi interese ca si la oameni , dar fara bolizi.
Am uitat putin de berze dar ele nu au uitat de mine si-mi amintesc prin v-ul  inca vizibil pe cer ca sant simboluri ale libertatii. Noi oamenii insa am platit si inca mai platim cu viata dorinta de zbor , de inaltare.
In fond santem telurici , sedentari prin ocupatie din clipa in care am devenit cultivatori ori am vrut un lucru alaturi de care a trebuit sa ramanem apoi pentru a-l apara.
Isus le-a spus apostolilor sa nu aiba nimic cu ei . Nici merinde ,nici al doilea rand de haine , nici toiag. , nimic. Erau liberi de posesiune ca pasarile si au propovaduit inaltarea cu sens pentru "cine are urechi sa auda si ochi sa vada", spunea El.
Cand faci drumul intre casa mea si Galati soseaua serpuitoare are cel putin dublul distantei in linie dreapta fiindca se strecoara printre fantani ,case ,rape ori morminte. Pasarile nu stiu asta si multe dintre ele mor cand o ating.
 Un stol de berze mi-a predat astazi o lectie despre renuntare pe care nu sant insa capabil sa o inteleg pe deplin. Poate pentru ca acum nu se mai vad , in locul lor ramanand norii


















Centrala racheta 2018 si arzatorul compus

$
0
0
A trei-a iarna de cand avem aceasta centrala. In toamna ,in octombrie si prima jumatate a lui noiembrie a fost cald vremea indemnand la lucru. Eu am schimbat anul trecut aparatul de sudura si acum am putut sa-l testez pe cel nou intr-o repriza de lucru sustinut. Aveam un parkside 160 ce suda bine dar cu pauze de racire prea dese , iar acum am un telwin nordika 160 , ceva mai voluminos si mult mai greu de supraincalzit cu electrod de 2,5
Astazi am incheiat o lucrare ce a durat aprox o saptamana  Am gasit pe olx un boiler de horn pentru soba vesta si de aici am inceput.
Nu cred ca toata lumea stie dar la noi in tara exista zone in care pretul energiei electrice e mai mare decat in altele De ex in Dobrogea facturile la energie electrica se simt bine in bugetul unei familii. Noi plarim undeva intre 3 si 8,5 mil la doua luni. Sigur ca si consumam cu cele doua boilere electrice plus plita. Anul asta a aparut o stire cum ca pretul energiei electrice ar putea creste cu pana la 75%.
Lucrurile astea au facut sa ne dorim apa calda gratis de la soba asa ca m-am pus pe treaba.
Am cumparat boilerul ce arata ca un horn ce trece pritr-un bazin circular cu apa. Teava exterioara 250mm , hornul 100mm. Lungime bazin 750mm. Capacitate aprox. 30 L. Aceasta achizitie urma sa-mi usureze lucrul insa nu prea fost asa.
In interiorul bazinului erau aprox 2 kg de aluviuni solide pe care ca sa le avacuez a trebuit sa decupez o zona de 10x10cm.
Racordurile de intrare si iesire ale apei se aflau la 100mm de capetele bazinului si asta nu era deloc o treaba buna pentru ca la partea superioara se formeaza o zona cu aer ce nu pate fi evacuat si care creaza conditii optime pentru oxidare. Iar la partea inferioara apa partunde in bazin perpendicular pe axul acestuia si santem interesati sa nu se combine prea repede cu cea incalzita deja asa ca pozitia cea mai joasa e optima. Hornul interior de 100mm a trebuit adus la diametrul de 120 spre capete. La partea inferioara am facut un cot cu capac de evacuare a cenusii si subar menit sa opreasca trecerea aerului cald noaptea.
Centrala a suferit si ea unele modificari;
La partea inferioara a bazinului am decupat o fereastra de 100x100mm unde acum exista un subar din tabla groasa de 8mm. Pe acolo trece flacara pentru o aprindere usoara [iesirea superioara pentru burlan a  disparut] dar si pentru situatia cand dorim sa incalzim boilerul rapid ori fara sa dorim caldura in casa in lunile de inceput de toamna de ex.
Cazanul a suferit o mica imbunatatire ce a marit suprafata de contact cu flacara pentru a suplini o parte din temperatura gazelor evacuate ce se pierde incalzind boilerul . Se vede in desen micul bazin cilindric de la partea superioara a cazanului ce atrebuit scurtat putin pentru a face loc
Rezultatele sant f bune. Aprinderea se poate face acum si mai usor. Soba nu se incalzeste aprope de loc cand e subarul deschis si dori doar apa calda repede ,fara caldura. Temperatura gazelor evacuate nu a scazut aflandu-se tot intre 70 si 100 grade ,cand subarul e inchis pentru traseul lung = apa calda + caldura.

Imagini precum si constructia arzatorului compus in postarea urmatoare. 

Centrala racheta 2018 si arzatorul compus-II

$
0
0
Urmare a postarii anterioare unde prezentam centrala e momentul sa descriu arzatorul compus destinat arderii peletilor. Voi incepe cu un desen :
Acest arzator are practic doua parti distincte sau mai corect spus arderea se produce implicand doua componente ale sobei. De aici si denumirea de arzator compus.
Cateva avantaje:
-Simplu de realizat fara a necesita o mare precizie. 
-Cost de realizare f redus
-Nu exista sarme/gratii in calea flacarii  , sarme ce altfel  s-ar exfolia in timp
-Aerul ce trece printre peleti alimentand flacara nu e obturat de gratii
-Cenusa cade direct in cenusar fara posibilitatea de a se acumula pe gratar , unde se intampla de fapt arderea.
-Intretinere aprope inexistenta.
-Posibilitatea de a regla arderea / consumul prin miscarea arzatorului dealungul celor doua caramizi pe care se sprijina , se vede in fotografii.
-Urcarea flacarii in arzator apropape imposibila.
-Randament f bun
-Putem folosi peleti de 6mm sau de 8mm
-Putem folosi peleti din lemn sau agropeleti [posibil si carbune maruntit dupa reteta d-lui Eugen]

Regim de putere maxima
Regim economic-arzatorul a culisat pe cele doua caramizi ce-l sustin lasand in fata sa un spatiu  prin care intra aer fara sa strabata masa de peleti . Acest lucru duce la o ardere f buna datorita surplusului de oxigen scazand in acelas timp consumul, dar si puterea / nu cu mult!

Arzatorul vazut din lateral. Se vad "aripile"ce se sprijina pe cele doua caramizi
Arzatorul vazut de sus Se observa mai bine cele doua aripi laterale de sprijin
Intre extremitatea de jos a arzatorului [gratii] si gratarul focarului e o distanta de 30mm


Cele doua caramizi/suport asezate longitudinal in focar


Jos se vede focarul fara cele doua caramizi si cu usita /subar deschisa


Centrala cu boiler
Asta e centrala si arzatorul  de care ne folosim acum. Functionalitatea am probat-o pe parcursul acestei ierni cu rezultate peste asteptari , ma refer la randament. In plus avem o plita si rezervor pentru arderea combinata peleti/ulei uzat [exista o postare pe acesta tema] dar de care nu a fost cazul sa ne folosim acest sezon.




Centrala racheta 2018 si arzatorul compus-IIi

$
0
0
E vorba de acelasi arzator din postarea anterioara dar pus pe 'steroizi" in vremuri atat de reci ca si cele de acum. Alimentarea este mixta peleti /ulei uzat. Arzatorul de peleti e pe regim economic. Temperatura gazelor evacuate e in mod normal undeva inte 70 si 100 grade dar in acesta combinatie ajunge la 170grade.
Consumul de peleti este minim , undeva intre 1kg si 1,5 kg pe ora
Consumul de ulei ars 500-750ml/ora
In desen se poate vedea ca uleiul picura pe o plita din tabla subtire [usor concava]  ce se afla in calea flacarii produse de peleti. In cazul meu acesta plita facuta din tabla zincata de 07mm e sustinuta de doua sarme ce se agata de matginea gurii de alimentare aflata deasupra sa. Sarma tot zincata  [asta am avut] de 3mm urmeaza conturul plitei pe 3 laturi pentru ca apoi sa se ridice  formand doua carlige.
Anul trecut am postat pe blog un scurt clip cu acest gen de ardere. E usor de gasit pentru cei interesati



Economia de peleti e importanta si asta pe fondul cresterii substantiale a puterii.
Unicul dezavantaj sta in neplacerea de a lucra cu ulei uzat care miroase ,pateaza,..trebuie multa atentie si o soba/centrala care sa nu scape deloc gaze in casa


Poveste despre moda

$
0
0
Naedin rasfoia paginile caietului de schite in speranta ca-i va  veni o noua idee. Trecuse de spalatul vaselor ,moment cand mintea lui se relaxa  lasand loc inspiratiei , dar fara succes. Nici  privitul la televizor nu-l ajutase. Doi pumni de seminte de floare a decojit si nimic. Nici o idee ! Nici macar un gand mai saltaret,..
Era in criza .
Trecuse destul timp de la bata de cioban cu pinten si nu mai nascocise nimic .
Bate fierul cat e cald " spuneau batranii iar el ..era pe val. Se gandea ca exact atunci cineva din sat cioplea o bata ca a lui doar ca moda asta nu va dura la infinit. Trebuia sa vina cu ceva nou !
Apoi realiza ca termenul "moda" are o istorie si "rasfoind" net-ul vazu ca nu numai el era in pana de idei. Unii vindeau de mult timp aceleasi haine schimband doar buzunarul sau bata ori culoarea materialului pe care tot ei o decretau ca fiind la moda ,"trendul"in acel an. In fond Dacia , masina nationala a romanului, era un fel de Marie cu alta palarie in fiecare vara.
Eheei , cand a facut el primele turturele de tabla pe casa sau lebede din cauciucuri uzate nu era fata din sat sa nu-l intrebe de ele. Apoi caruta cu mana curenta ,cum a vazut el pe la vapoare, dadea un aer festiv si puteai atarna de sfoara tot felul de lucruri colorate. Nici felinarul cu prajina n-a fost de lepadat fiinca puteai cauta cu el  noaptea-n sura intrusii.
Mereu avusese idei noi.
Fara restilizari !
O minte dinamica pusa pe ,..doar ca acum,...criza.
Va apela la o smecherie !
Va muta pintenul putin mai sus pe maner chiar daca asta va scurta bata utila si-l va face pe cioban sa se loveasca  de capatul ramas. Nu-i nimic. Toti vor copia ideea fiindca el face moda in sat. Apoi va avea timp sa gasesca ceva nou si-si va pastra numele de designer.
Nu e chiar moral da' cine se mai uita la asta acum. Nu are cum baga treaba cu euro 1,2,3...ca la masini fiindca bata nu scoate fum. Ca sa scoata fum totusi ,..ar trebui sa arda iar ca sa arda e nevoie de un ritual , festival , obicei ,.. traditie in final. Asa ceva daca vine de la el nu va convinge pe nimeni ,..dar daca si-ar prezenta ideea ca pe o traditie pierduta si i-ar invinui pe tarani ca si-au uitat datinile ? Ar merge ! Ar merge sigur si in plus ,............      
Naedin gandea din nou.
 Inspiratia nu-l parasise ci imbracase haina pragmatismului disimulat si  lipsit de scrupule specific modei. De aici pana la a purta pantofi de dama cu toc cui nu e mare distanta doar ca e nevoie de o criza mult mai adanca.

Dus de gradina optimizat , constructie.

$
0
0
Un dus de gradina "clasic"pentru vara e in general ceva nu f greu de realizat daca avem materialele si uneltele necesare . E vorba de o structura  solida [f. solida !],pentru o cabina ce urmeaza sa sustina deasupra un butoi cu apa de greutate apreciabila.

Dezavantaje :
-structura cabinei/suport costa mult
-sentimentul ca avem deasupra un butoi de pana in 200L/kg [e vorba de apa unde 1L =1 Kg] nu e tocmai placut
-iesirea apei se face de la partea inferioara a butoiului unde apa se incalzeste mai greu  , ultima. Acest lucru face ca sistemul sa poata fi utilizat doar in zilele f calduroase iar apa din partea de sus a butoiului [daca se ajunge la ea] poate fi prea calda pentru unii dintre noi. Vedeti desen:

Dar se poate si altfel.
Dusul propus si realizat de mine elimina neajunsurile enumerate mai sus , scazand costurile de realizare.
-Apa calda e colectata de la partea superioara a rezervorului ceea ce face ca timpul pentru incalzirea ei sa scada considerabil
-Butoiul este in permanenta plin ceea ce face ca preluarea caldurii sa se faca de pe toata suprafata incalzita.
-Nu mai stam sub un butoi/rezervor f greu pentru ca acesta e asezat la nivelul solului
-Cabina de dus [grosolana in varianta clasica] nemaifiind si suport pentru rezervor va fi realizata f ieftin si poate avea un aspect placut. Astfel putem avea de la o cabina facuta dintr-o teava 1/2 curbata , cu o perdea de dus in genul cabinelor de proba din magazine pana la o structura permanenta din lemn ,sau policarbonat pe teava de 20x20mm cum e cazul meu. 

Cum functioneaza ?

Intai un desen  :

Explicatii :
Dupa cum vedeti in desen totul e simplu si usor de realitat. Apa provenita de la furtunul de gradina se cupleza la robinet printr-o cupla de plastic rapida specifica accesoriilor de gradina

Teava care iese din robinet duce la partea inferioara a butoiului si se prelungeste in interiorul acestuia pe toata lungimea. Se vede in desenul 2. Aceasta prelungire a tevii interioare butoiului impiedica formarea unui circuit scurt de trecere a apei prin butoi.

La partea superioara a butoiului rasturnate infiletat un racord pentru tub pexal ce duce la para de dus.


Functionare :

-Cuplam furtunul de gradina si deschidem robinetul cabinei umpland rezervorul  pana incepe sa curga dusul. Apoi inchidem robinetul si decuplam furtunul. Acest lucru il facem o singura data la inceperea sezonului cald
Dupa ce apa s-a incalzit pana la temperatura pe care o dorim [probam cu mana pe butoi], cuplam furtunul de gradina si deschizand robinetul cabinei vom avea apa calda la dus. 
-La final inchidem robinetul si decuplam furtunul.
Cateva precizari:
-Nu e nevoie sa incalzim tot rezervorul daca urmeaza sa faca dus 1-2 persoane iar butoiul e de 200l
-Butoiul cel mai bun e de tabla cu doua busoane dintre care unul are filet de 3/4  si unul are un capac filetat cu garnitura. In acest capac am dat gaura pentru niplu 1/2 caruia i-am pus o garnitura si l-am strans pe partea celalta cu un stutz pentru furtun filet interior.
La partea superioara a butoiului va ramane o mica zona cu aer ce poate fi eliminat de catre perfectionisti printr-o mica gaura obturata apoi cu un bat de chibrit sau se poate folosi o valva auto cu capac ori o piesa facuta special la strung , pentru cei mai pretentiosi. Eu am lasat aerul acolo deocamdata iar randamentul e f bun si asa.
-Asezarea butoiului trebuie sa tina cont de traseul soarelui fara opturari/umbriri
-Culoare cat mai inchisa la butoi fara a depune un strat prea gros de vopsea
-In sezonul rece butoiul se goleste 
-Butoiul nu se afla sub presiune !
Butoiul sta pe orizontala  , dar nu e obligatoriu, fiindca asa expune soarelui cea mai mare suprafata 


Cateva fotografii:

In partea exterioara a cabinei se vede robinetul cu stutul de cuplaj rapid pentru furtunul de gradina

cu furtunul cuplat


Legaturile intre butoi/robinet/dus


Vedere de ansamblu. Stalpii din fata cabinei vor sustine un gard din lemn prevazut cu o poarta/usa pentru acces in cabina


In interiorul cabinei pe peretele din stanga in imagine se vede rozeta robinetului la acelas nivel cu raftul din policarbonat. Dusul propriuzis foloseste capul de la stropitoarea de gradina 
Cabina are 120cm pe 120 cm cu inaltimea de 2m. Policarbonat fumuriu de 4 mm pe structura din teava patrata 20x20mm. Prindere cu popnituri. 
Cadita e din beton armat.
Teava pexal ce duce la dus e prinsa de cabina [de rama 20x20mm] cu un colier de plastic.
Asta e ce am dorit noi dar cabina poate fi facuta mult mai simplu neavand nimic de sustinut si se poate afla la distanta apreciabila fata de butoiul rezervor. Daca un copil deschide robinetul cand instalatia se afla la incalzit nu se intampla nimic neplacut
Simplitate  , costuri scazute -se pot folosi chiar si furtune cu stutz in loc de pexal daca e nevoie.  Fara sudura daca se opteaza pentru o cabina din lemn sau gen "cabina de proba" , incalzire rapida , nimic sub presiune sau rezervor deasupra capului deci pericol zero sant cateva din avantajele acestei constructii care in varianta cu cabina simpla poate deveni si mobila in caz de rearanjare a curtii










Un pas in urma serafimilor

$
0
0
Nu voi incerca aici o recenzie a acestui film. Va invit numai sa-l urmariti. Nu e un film de fictiune si e captivant. Imagine buna ,montaj bun , actori alesi inspirat. Atmosfera va va urmari ,in sensul bun, datorita priceperii cineastului.
O singura remarca:
Dezavuabilul filmului reprezinta mentalitatea fara de care ortodoxia ar fi putut fi azi o secta. E vorba despre un soldat
Aveti aici un rezumat:https://www.youtube.com/watch?v=rReX0cZ0BII

Arzatorul mixt-peleti/ulei uzat. Waste oil/pellet burner for rocket stove.

$
0
0
Astazi cred ca am incheiat cautarile legate de tipurile de combustibili pentru soba/centrala racheta.
 Arzatorul din imaginea de mai jos e "solutia finala" si functioneaza cu peleti sau cu peleti si ulei uzat ,ceea ce-l face f. economic


Adaosul de "steroizi " e necesar pentru cresterea  rapida a temperaturii din calorifere [10-15 min], dar si pentru perioadele cu temperaturi f. scazute. Uleiul uzat poate fi procurat gratuit sau cu preturi intre 1 si 2 lei /L , functie de noroc.
Consumul de peleti poate fi redus la minim prin constructia unui arzator adecvat ce va fi prevazut insa cu plita pentru ulei. Mai jos puteti vedea prototipul , cu plita improvizata din tabla zincata si "sistemul de alimentare" facut din acelas material.


In maginea urmatoare este sistemul de alimentare finalizat



Detaliu cu picuratorul extern si cupa ce prin intermediul unei tevi de inox 
[fi 6mm] conduce uleiul  in focar unde este picurat pe plita.


Intreaga constructie cu ambele rezervoare ,pentru peleti si ulei uzat.






Explicatii :

-Uleiul e nevoie sa fie pulverizat pentru a arde [eu folosesc vaporizarea, pe plita fierbinte] , in combinatie cu aer. 
-Arzatoarele industriale preincalzesc uleiul cu rezistente electrice. In acest caz preincalzirea uleiului se face in conducta pentru picurarea pe plita, conducta ce se afla in contact direct permanent cu flacara data de peleti . Fara acest lucru uleiul nu arde destul de repede si se produc acumulari.
Consumul este de 1-2kg  peleti / agropeleti , pe ora [0,45-0,9lei] plus 0,5L ulei/ora [zero lei] la varianta 1 [consumul de ulei poate creste pana la 1L /ora pentru ca arderea sa ramana fara fum.]   si 0,75kg peleti plus 1-2L  ulei la varianta 2.

Varianta 1 -Arzatorul pentru peleti poate fi dimensionat pentru mentinerea temperaturii din instalatie iar ridicarea rapida la temperatura de lucru facandu-se prin adaos de ulei in ardere ,doar la inceput. In zilele f. friguroase se pot folosi permanent ambii combustibili.

Varianta 2 - Arzator minimal menit doar sa incalzeasca plita ,combustibilul de baza fiind uleiul.

Varianta 3- Intretinem doar jar in arzator adaugand cate o mana de peleti [consum peleti aprox. 0,5kg/ora], arderea/incalzirea fiind pe baza de ulei.


Scuze pentru calitatea filmarii cu telefonul , insa felul in care se modifica arderea dupa infuzia de ulei se poate observa dupa schimbarea sonoritatii/tirajului la ceva timp de la deschiderea robinetului , timp necesar pentru ca uleiul sa parcurga traseul de alimentare.. 
Ultimile 10 secunde ale filmarii


Debitul de ulei a fost dat la maxim [1L/ora] pentru a se putea auzi clar diferenta de tiraj , dar in mod normal e vorba de picurare [2 pic./sec=aprox.0,5L/ora] ce asigura o ardere suficient de puternica pentru scopul propus.
Cred ca orice soba racheta poate fi adaptata in acest mod pentru consum mixt si crestere a puterii daca e nevoie.
 In cazul meu a contat costul mai redus al incalzirii precum si posibilitatea de a varia tirajul in limite mai largi fara a afecta calitatea arderii [mai greoaie] a agropeletilor [peleti din resturi vegetale provenite din agricultura] pentru realizarea carora insa nu e nevoie sa fie de doborati copaci , motivul principal pentru care am inceput constructia acestei centrale.












Parinti toxici

$
0
0
Acesta este un blog din care nu se castiga ceva ,asa ca va rog sa nu va imaginati ca e vorba despre o reclama. Pur si simplu am citit acesta carte din dorinta de a fi un parinte mai bun si am obtinut mult mai mult decat atat. Relatia dintre adult si parintii sai manipulatori  este explicata aici cu multe studii de caz ,consecinte si remedii. Nu se poate citi 'dintr-o suflare" fiindca implica digestia unor informatii nu tocmai comode.

Am putea scapa de pandemie. Trebuie doar sa vrem asta.

$
0
0
Buna ziua tuturor. Am putea scapa de pandemie ! Nu e nimic citit de pe net ci felul in care in opinia mea ar trebui actionat
-Intai o scurta explicatie : se pare ca actuala stare de fapt ar putea dura pana la 1-2 ani timp in care numarul celor disparuti ar deveni mult mai mare iar economia care acum scoapata ar avea sanse de colaps ,cu tulburarile sociale aferente. Vezi sudul Italiei.
Solutia propusa de mine va genera pierderi incomparabil mai mici creind totodata premizele relansarii economice rapide.

E vorba de izolarea completa timp de o saptamana.Nimeni nu iese din casa pentru nici un motiv , usile se sigileaza/blocheaza. Cei ce sant dependenti de tratamente , de ex dializa, cazati in incinta spitalelor in tabere de campanie  sau in orice alt mod mai confortabil se va gasi. Asistenta medicala online

 Rezistenta acestui virus pe suprafete nu trece de 4-5 zile. Dupa o saptamana [maxin 15 zile], virusul va exista doar in spitale aflate sub paza.

Si acum detaliile :
-nu circula nimic Trenuri , camioane ,autoturisme , nimic
-spitalele carantinate sub paza militara ,soldatii nu merg acasa locuind in corturi de campanie in incinta pe care o pazesc
-stoc de alimente pentru 15 zile pentru toti oamenii chiar daca au sau nu bani pentru ele.
-locurile de munca cu foc continuu carantinate cu cazare si masa organizate acolo , ca si spitalele.
Intreg personalul ce urmeaza a lucra in carantina trebuie mai intai testat. Carantina incepe dupa aflarea rezultatelor.
-colonii izolate pentru cei ce sant considerati potentiali purtatori. Se poate desemna o statiune turistica izolata unde exista multe spati de cazare
Mijloace de transport complet izolate adaptate acestui scop.
Stabilirea de proceduri de dezinfectie pentru aceste masini ca si pentru tot ce ar putea deveni contaminat.

Sigur cineva ar putea intreba de cei care fac simtome dupa intrarea in carantina totala. Ei bine fiecare localitate poate avea un punct de urgente dar nu in incinta spitalelor mari ci la periferie  cat mai izolat. Extragerea unui bolnav dintr-un bloc de locunte pe scarile caruia nu circula nimeni nu prezinta risc.
In final ,foarte important este dotarea ambulantierilor cat si a tutror cadrelor medicale cu combinezoane de unica folosinta si masti integrale in toate spitalele.
Aceste materiale se pot produce in tara pe baza de volutariat

Pregatirile pentru toate astea ar putea dura aprox 15 zile si ar constitui un efort uman si financiar considerabil dar incomparabil mai mic decat ce ar insemna 2 ani in conditiile actuale cand ne stingem incet. Apoi insa am avea premizele revenirii la viata, fara anxietati si fara jumatati de masura.

Toata logistica si [sau macar]. planurile de operatiuni ar trebui mentinute si imbunatatite in timp pentru o viitoare posibila revenire a virusului ce sufera foarte usor mutatii ,dar si pentru  un alt tip de virus natural sau fabricat

Daca gasiti fisuri in rationamentul meu aveti amabilitatea sa mi le comunicati
Sa fiti sanatosi !

 Eu pot coase masti sau combinizoane in mod voluntar ,daca primesc materialul, pentru orice spital si o fac cu placere, atat cat poate fi vorba de asta in conditiile date.

Hornul si temperatura gazelor evacuate

$
0
0
Fumul evacuat dintr-o soba/ centrala pe lemne poate genera probleme daca temperatura sa nu e in concordanta cu hornul casei.
-Astfel daca avem un horn neizolat, temperatura gazelor de la intrarea pe horn va scadea f, mult pe lungimea acestuia ingreunand  tirajul si condensand vaporii rezultati din ardere ce se vor transforma in scurgeri negre de gudron.

Avem  trei posibilitati de rezolvare a problemei:
1-Lungimea cat mai redusa.
La partea superioara santem insa limitati de cei 50 cm cu care hornul trebuie sa depaseasca inaltimea casei [la coama] insa putem sa-l scoatem prin peretele casei cat mai sus. [ nu mai aproape de 50 cm de tavan sau streasina daca  acestea au in componenta materiale ce pot lua foc, precum lemnul]
2-Temperatura mai mare a gazelor ce ies din soba.Cea mai buna solutie !
3- Tiraj fortat  [jenanta rezolvare], nu va rezolva si problema scurgerilor/depunerilor de gudron

Am sa va dau exemplul meu cu centrala pe lemne :
 Temperatura de iesire din centrala a gazelor arse era suficient de scazuta ca sa pot pune mana pe burlanul din casa fara sa ma arda. Hornul exterior era construit din caramida cu grosimea peretelui de 12-13 cm asigurand o izolare f buna. Nu mai am acest horn fiindca ma saturasem de vesnicile reparatii si fumegari [avea peste 100 de ani], ce anul trecut s-au acutizat datorita cutremurelor. Daca mai punem la socoteala si faptul ca pentru intretinere si curatare trebuia sa ma urc mereu pe casa [acoperis de olana] va dati seama ca nu mi-a fost greu sa renunt la el.
Aceieasi centrala pe hornul neizolat de acum a functionat bine cu lemn f uscat. Cand am luat de la ocol lemn verde de plop, intr-o saptamana sa infundat hornul neizolat si a trebuit sa fac o adaptare pentru a functiona centrala ca o soba racheta in care sa arda cu maxima economicitate lemnele uscate pe care le mai aveam iar gazele evacuate sa devina mai fierbinti.
Acum am o noua centrala cu ardere de tipul soba racheta [ o vedeti in postarile anterioare] in care se genereaza temperaturi f. ridicate si astfel evacuarea gazelor ceva mai fierbinti nu e o problema. Hornul functioneaza bine chiar daca e neizolat.
Sigur ca puteam sa izolez noul horn pentru vechea centrala insa economicitatea sistemului racheta m-a atras ,plus ca o noua constructie e mereu motiv de bucurie.

In concluzie daca aveti un horn de calitate din caramida, prefabricate sau din tabla dar cu perete dublu si izolatie de vata minerala puteti evacua pe el gaze mai putin fierbinti sau f firbinti ori ,cum doriti.
Daca insa aveti un horn din tabla neizolata , gazele de evacuare trebuie sa fie la o temperatura mai ridicata pentru a compensa pierderile de temperatura prin peretii neizolati ,altfel apar probleme cu tirajul si condensul..

Totusi acest tip de horn neizolat are si unele avantaje:
E ieftin.
Usor de construit.
Usor de intretinut/curatat , se poate chiar demonta complet daca dorim.
Greutate redusa il face insensibil la cutremure si elimina necesitatea unei structuri de sustinere
Diametru mic scade rezistenta opusa vantului.
Daca il loveste un zburator cu deltaplanul si cade pe casa [hornul] nu va prodice stricaciuni acoperisului , iar dupa ce reusim sa ne oprim din ras putem sa-l montam foarte usor la loc [tot despre horn e vorba fiindca planoristul e mai greu de reparat ].

Revin asupra postarii pentru ca m-a intrebat cineva pe mail cate coturi se pot pune la un cos de fum.
 Dupa parerea mea nu exista un numar maxim de coturi admis atata timp cat avem tiraj la soba.  Oricum daca avem coturi e bine sa aiba curbura cat mai lina pentru ca schimbarea de directie scade viteza gazelor evacuate.

 Cotul clasic e cel mai problematic.
Cotul rotund e ceva mai bun. 



 Solutia cea mai buna daca trebuie sa schimbam directia curentului de evacuare cred ca este burlanul de inox flexibil care permite o curbura larga ce nu scade substantial viteza gazelor evacuate

Eu am trei coturi la centrala. In casa sant doua rotunde iar afara pentru racordare la hornul vertical am folosit burlan de inox flexibil. 
Am observat la prima soba pe care am construit-o ca atunci cand conditiile atmosferice erau optime [frig afara fara vant], nu prea conta ce fel de coturi sau cate aveam. Cand insa temperatura era peste 0 grade lucrurile nu mai stateau la fel si aparea fum in casa si aprindere greoaie datorita tirajului mai slab.Dar chiar si in acest caz dupa ce se incingea soba ,daca rezistam pana atunci , aceste probleme dispareau. 
Apoi am redus numarul de coturi la doua, rotunjite si am renuntat la burlanul orizontal [care nu ajuta deloc  tirajul] si s-a cunoscut.


Solutia de criza este marirea diametrului burlanelor de evacuare dar asta costa.
Ar mai fi de spus si faptul ca e nevoie ca soba sa poata aspira aer proaspat . Ce se strecoara pe langa/sub usi nu e suficient pentru o functionare optima a sobelor, mai ales daca avem tamplarie termopan.




Arzatorul mixt-peleti/ulei uzat. Waste oil/pellet burner for rocket stove.

$
0
0
Astazi cred ca am incheiat cautarile legate de tipurile de combustibili pentru soba/centrala racheta.
 Arzatorul din imaginea de mai jos e "solutia finala" si functioneaza cu peleti sau cu peleti si ulei uzat ,ceea ce-l face f. economic


Adaosul de "steroizi " e necesar pentru cresterea  rapida a temperaturii din calorifere [10-15 min], dar si pentru perioadele cu temperaturi f. scazute. Uleiul uzat poate fi procurat gratuit sau cu preturi intre 1 si 2 lei /L , functie de noroc.
Consumul de peleti poate fi redus la minim prin constructia unui arzator adecvat ce va fi prevazut insa cu plita pentru ulei. Mai jos puteti vedea prototipul , cu plita improvizata din tabla zincata si "sistemul de alimentare" facut din acelas material.


In maginea urmatoare este sistemul de alimentare finalizat



Detaliu cu picuratorul extern si cupa ce prin intermediul unei tevi de inox 
[fi 6mm] conduce uleiul  in focar unde este picurat pe plita.


Intreaga constructie cu ambele rezervoare ,pentru peleti si ulei uzat.






Explicatii :

-Uleiul e nevoie sa fie pulverizat pentru a arde [eu folosesc vaporizarea, pe plita fierbinte] , in combinatie cu aer. 
-Arzatoarele industriale preincalzesc uleiul cu rezistente electrice. In acest caz preincalzirea uleiului se face in conducta pentru picurarea pe plita, conducta ce se afla in contact direct permanent cu flacara data de peleti . Fara acest lucru uleiul nu arde destul de repede si se produc acumulari.
Consumul este de 1-2kg  peleti / agropeleti , pe ora [0,45-0,9lei] plus 0,5L ulei/ora [zero lei] la varianta 1 [consumul de ulei poate creste pana la 1L /ora pentru ca arderea sa ramana fara fum.]   si 0,75kg peleti plus 1-2L  ulei la varianta 2.

Varianta 1 -Arzatorul pentru peleti poate fi dimensionat pentru mentinerea temperaturii din instalatie iar ridicarea rapida la temperatura de lucru facandu-se prin adaos de ulei in ardere ,doar la inceput. In zilele f. friguroase se pot folosi permanent ambii combustibili.

Varianta 2 - Arzator minimal menit doar sa incalzeasca plita ,combustibilul de baza fiind uleiul.

Varianta 3- Intretinem doar jar in arzator adaugand cate o mana de peleti [consum peleti aprox. 0,5kg/ora], arderea/incalzirea fiind pe baza de ulei.


Scuze pentru calitatea filmarii cu telefonul , insa felul in care se modifica arderea dupa infuzia de ulei se poate observa dupa schimbarea sonoritatii/tirajului la ceva timp de la deschiderea robinetului , timp necesar pentru ca uleiul sa parcurga traseul de alimentare.. 
Ultimile 10 secunde ale filmarii


Debitul de ulei a fost dat la maxim [1L/ora] pentru a se putea auzi clar diferenta de tiraj , dar in mod normal e vorba de picurare [2 pic./sec=aprox.0,5L/ora] ce asigura o ardere suficient de puternica pentru scopul propus.
Cred ca orice soba racheta poate fi adaptata in acest mod pentru consum mixt si crestere a puterii daca e nevoie.
 In cazul meu a contat costul mai redus al incalzirii precum si posibilitatea de a varia tirajul in limite mai largi fara a afecta calitatea arderii [mai greoaie] a agropeletilor [peleti din resturi vegetale provenite din agricultura] pentru realizarea carora insa nu e nevoie sa fie de doborati copaci , motivul principal pentru care am inceput constructia acestei centrale.











Acum santem trei.

$
0
0

Acum trei zile sotia mea a nascut un baietel de 3 kg.
 Cu toate ca sarcina a decurs normal si avem alaturi de noi un medic extraordinar la maternitatea din Braila  [cea mai moderna din zona], ma uit acum cu uimire la familiile cu 2-3-4... copii tinand cont de efortul ce inseamna graviditatea si nasterea.
La varsta de 40,  respectiv 50 de ani [eu] credeam ca nu vom avea parte de experienta de a fi parinti, asa ca tot ce inseamna maternitatea ne era strain. A trebuit sa invatam din carti  ,discutii cu prietenii ce au trecut deja prin asta , 'net sau vanzatorii de articole pentru nou nascuti,o multime de lucruri noi pentru a putea alege intr-o oarecare cunostinta de cauza, de la tipul de scutece pana la carucior si biberon.
Din aproape in aproape am ajuns la scutecele lavabile ca baza, secondate de cele clasice din finet si doar in cazuri exceptionale vom avea scutece de unica folosinta ce prezinta riscul de a genera iritatii bebelusului ca si buzunarului parintilor. Atuul nostru este ca avem timp si uscator de rufe!
Caruciorul , dupa cateva probe si tentative de cumparare , s-a dovedit ca e nevoie sa fie ceva mai inalt daca vrem sa-l putem urma fara sa dam cu picioarele in rotile din spate. Am hotarat ca e nevoie sa se poata modifica in landou cu manerul in fata sau in spate iar partea in care sta copilul sa se poata detasa ,.....

De fapt,.. povestesc aici mai mult ca sa-mi faca curaj ,cand in realitate habar nu am ce e bine si ce nu si doar timpul ne va lamuri. Fapt e ca acum santem trei !


Viewing all 80 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>