Quantcast
Channel: De la oras la tara. Jurnal de calatorie spre simplitate..
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Bricheti din hartie.

$
0
0
Fabricarea acasa a brichetilor din hartie nu mai e de mult  [aprox 20 ani ] ceva nou pentru africani, americani, englezi ,polonezi, rusi , sarbi , ...      La noi in schimb e o noutate datorita faptului ca in caracterul romanilor stau la loc de cinste inertia , teama de nou si comoditatea. In jud Tulcea de ex . nu fabrica nimeni nici macar peleti pentru ca se poate aduce lemn din padure sau din Vrancea la un pret care sa acopere si transportul.  E mai simplu sa cumparam decat sa fabricam , asa cum e mai usor sa vorbim decat sa facem ceva.
 Dar gata cu laudele, sa punctam avantajele si dejavantajele acestor bricheti din hartie:

- Nu costa nimic materia prima .Ziare vechi , reviste ,  cutii de carton , ambalaje diverse ,..toate se pot obtine fara costuri de la firme ce altfel platesc ca sa scape de ele. Se pot face combinatii cu rumegus sau tocatura de masa vegetala diversa.

-Investitia initiala este f. mica si e legata de constructia presei ce poate fi realizata in f. multe moduri  functie de materialele pe care le are fiecare pe acasa. Brichetii pot fi rotunzi, patrati, dreptunghiulari, cu gauri sau nu.  Eu fac deocamdata bricheti rotunzi si folosesc pentru presare o bucata de burlan pentru soba , un disc de tabla de 3mm grosime , un cric auto si bancul de lucru pe post de cadru.

 Mai jos puteti vedea o presa simpla promovata de Legacy Foundation

Daca tubul matrita e pana in 100mm diametru putem folosi pentru presare doar greutatea proprie mai ales daca santem mai"bine crescuti".

Nu am realizat inca o presa de sine statatoare pentru ca nu am hotarat forma definitiva a brichetilor.
Compozitia optima dpmdv  este 30% rumegus si 70% hartie ,dar presarea e treaba putin mai complicata. Astfel daca sant f. bine presati volumul de depozitare scade , puterea calorica si timpul de ardere cresc , dar se aprind greu si ard numai daca sant asezati pe jar. Sant buni pentru soba clasica.
Daca sant prea putin presati, sau e insuficient maruntita hartia , vom avea o aprindere  usoara dar o ardere rapida si o putere calorica  scazuta. Intre aceste doua extreme exista o mare varietate de posibilitati de presare ,sau retete ,ce va asteapta sa le testati.
Practic se pune hartia intr-un bidon cu apa si apoi se malaxeaza [cu bormasina ca la mortar]  pana devine o pasta. Cu rumegusul se procedeaza la fel iar apoi se amesteca in proportia dorita. Se poate si fara rumegus.Urmeaza presarea intr-o forma si apoi uscarea ce depinde de grosime si presare.
In imagine se vad diverse tipuri de bricheti realizati cu amestecuri si presiuni diferite

Va invit sa incercati , nu costa nimic asa cum spuneam, va poate scuti total de cheltuiala pentru incalzire si e posibil sa va placa procesul de fabricatie ca modalitate simpla de deconectare



Video - centrala/soba racheta - functionare

$
0
0
In acest clip puteti vedea si auzi [daca dati sunetul la maxim], soba/centrala racheta  la treaba. Veti observa curgerea peletilor din rezervor actionati de gravitatie , constanta arderii ,obturatorul de aer secundar [o platbanda in forma de S asezata pe gratar] ca si intrega constructie.


Volumul rezervorului asigura o autonomie de 3-4 ore.

Arzatorul pentru peleti perfect.Perfect pellet burner for rocket stove

$
0
0
Dupa cum vedeti am scris titlul postarii si in engleza din respect pentru cititorii de peste hotare. Sigur ca formularea din titlu poate crea impresia de aroganta insa va asigur ca nu sufar de asa ceva [sper]. Pur si simplu cred ca acest arzator acopera toate cerintele pe care le am eu de la un astfel de echipament plus ca e simplu si ieftin de confectionat.
Datorita faptului ca dimensiunile sale sant in stransa legatura cu forma si marimea focarului am ales sa explic aceasta constructie pe un desen si nu pe o fotografie a razatorului meu ce nu s-ar potrivi la o alta soba racheta.
Cateva explicatii mai intai :
-Partea din sarme trece din zona gurii de alimentare in canalul ascendent unde are loc arderea. Peletii nu umplu niciodata aceasta cavitate din sarme ci se aseaza prin cadere intr-un strat subtire asa cum reiese din desen.
Datorita grosimii reduse a stratului de peleti arderea are lor  in conditii perfecte chiar si la un tiraj redus.
Nu exista pericolul ca flacara sa urce pe peletii de deasupra.
Flacara este de mari dimensiuni [ajunge pana la partea superioara a sobei/centrala] permanent, indiferent de tiraj. Acest lucru face posibila variatia tirajului fara a pierde caracteristica de ardere curata ,totala, specifica sobei racheta
Consumul este cu 15% mai redus decat la arzatoarele verticale pe care le-am folosit pana acum ,pentru aceiasi putere.


                     
Partea superioara a grilajului din sarme nu e necesara functionarii , arzatorul fiind de fapt o plita  ca in desenul urmator. 


          Eu insa folosesc sarme de  constructii de 4mm si la temperaturi mari arzatorul s-ar putea deforma fara aceasta parte superioara.
 In incheiere am sa spun doar ca  am construit, de cand am centrala racheta, mai multe arzatoare fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, insa toate functionale si cu un randament rezonabil. Acesta insa e incomparabil mai bun cu toate ca l-am desenat intr-o noapte in care somnul m-a ocolit datorita gandului ca pot obtine mai mult de la arderea cu peleti in centrala racheta de cat obtinusem pana la acel moment. 
Am trecut in desen cateva cote , cele mai importante , insa cu adevarat important este mixajul intre arzatorul vertical si cel cu plita intr-un mod ce elimina dezavantajele delor doua tipuri de arzatoare in parte.

Filmarea nu este facuta iarna ci acum cand afara sant 20-25*C . Sa nu uitam ca e vorba de o centrala termica si nu de o simpla soba , iar arderea nu poate dura mai mult de cateva zeci de min fiindca se ajunge  repede la 70-80*C in instalatie ,iar acest lucru ma impiedica sa dau date cu o precizie f ridicata legate de consum Oricum probele repetate cu acest arzator m-au condus la concluzia ca e vorba de aprox 1,5 kg peleti/ora  cu o marja de eroare de 10% ce va scadea [marja de eroare] o data cu venirea frigului















Proiect soba racheta simpla ,iefina ,economica si usor de realizat.

$
0
0
Titlul nu e o gluma chiar daca daca suna ca replica palarierului din "Titanic vals"
E vorba despre un proiect detaliat al unei  sobe cu ardere de tip soba racheta [gazeificare], pentru cei ce doresc o soba cu un consum de cateva ori mai mic decat un godin din comert si care se poate construi extrem de usor .
Timpul necesar realizarii e de cateva ore, functie de nivelul de abilitati tehnice ale fiecaruia.
Soba poate fi transformata in centrala la nevoie.
Combustibilul poate fi salcie energetica , porumb boabe ,peleti , resturi vegetale tocate , bricheti , lemn.

Lista de materiale :

-o butelie mare ruseasca, pret 50-80lei pe olx de ex.[sau doua butelii normale imbinate]

- 1,2 m teava patrata de 100x100mm /3-6mm grosime  = max 50lei m/l.
[sau 5m cornier de 50x50mm din care prin sudare realizam 1,2m teava de 100x100]

- 3m platbanda de 20mm cu 2-3mm grosime.
[6m =25 lei]

-2m  OB 8mm [sarma de 8mm] , aprox 5 lei.

- electrozi , disc de taiere disc de polizat , material pentru picioarele sobei la alegere.

[ rezulta un total sub 2oo lei pentru intreaga constructie]

Acum sa vedem despre ce este vorba:


Dupa cum lesne se poate observa avem o teava patrata [canalul ascendent] ce se ramifica la 45 grade si care strapunge butelia la partea inferioara unde se inchide cu capacul cenusarului
Ramificatia la 45 grade iese prin peretele buteliei si constituie gura de alimentare a focarului ce e prevazuta cu un capac.
Gratarul e construit din sarma de 8mm si se sprijina pe un cadru tot din sarma de 8mm sudat in interiorul tevii la 80mm de capatul inferior, dupa cum reiese si din desen.
La 50mm deasupra punctului superior de imbinare a ramificatiei tevii cu peretele buteliei este linia de imbinare ale celor doua bucati ale corpului sobei. Imbinarea este detaliata in desen.
Soba racheta va avea 4 picioare ce o vor inalta 150mm deasupra podelei.
Lungimile tevilor sant in functie de tipul de butelie utilizata.

Aprindere si functionare :

Aprinderea se poate face in doua moduri :
1- pe dedesubt , prin cenusar , folosind o lampa cu gaz , iar capacul gurii de alimentare sta inchis obligatoriu  pana se stabileste tirajul , aprox 1 min. Apoi deschidem capacul gurii de alimentare si inchidem cenusarul.
2- prin gura de alimentare [cu usa cenusarului inchisa].
Varianta 1 e in special pentru aprinderea arzatorului cu peleti sau porumb boabe , iar varianta 2 e pentru lemn,salcie energetica...
Functionarea acestei sobe elimina complet emisiile de fum in casa datorita capacului gurii de alimentare si aprinderii pe dedesubt. Tirajul se stabileste astfel fara scapari pe gura de alimentare [oricum f. mici] si cu aspiratia aerului pe usa cenusarului. O data stabilit tirajul se poate scoate capacul si se poate face alimentarea sobei in mod normal sau se poate atasa rezervorul pentru peleti/porumb [f. bine uscat !].

Pentru peleti si porumb boabe e nevoie de un arzator ca si cel din imaginea urmatoare :







Iesirea pentru horn o facem din doua cercuri de platbanda sudate intre ele.


Spor la lucru




Trecerea burlanului sobei prin peretele casei de pamant.

$
0
0
Peretele casei de pamant are in componenta structura de lemn si paie ce pot duce la un incendiu daca peretele e traversat de un burlan de soba neizolat. In aceasta postare voi arata solutia aleasa de mine din multimea de posibilitati existente.
Aerul care paraseste centrala mea nu e suficient de fierbinte pentru a putea aprinde ceva insa e oricum nevoie de izolatie datorita materialului din care e construita casa . Pamantul se usuca excesiv in jurul unui burlan de soba neizolat dand nastere la crapaturi  ce in timp se pot mari datorita agentilor atmosferici [ploaie, inghet , vant , soare direct].
 In imagine puteti vedea cele doua capace si burlanul pe care l-am facut din tabla zincata.
Burlanul exterior cu cele doua capace montate provizoriu [sant nefinisate]

Am atasat un capat de burlan de 120mm pentru exemplificare.
 Intre cele doua burlane va fi vata minerala bazaltica. 
Strangerea celor doua capace va fi facuta cu 3 sarme de 6mm filetate la un capat si sudate la celalalt de unul dintre capace. [nu sant inca facute]
Am renuntat in iarna trecuta la hornul vechi al casei datorita vesnicelor crapaturi generatoare de fum in podul casei ce apareau imediat dupa uscarea pamantul adaugat la reparatii. Ar mai fi de mentionat si faptul ca vechiul horn s-a fisurat peste tot in partea externa casei la cutremurele de anul trecut iar reparatia ar fi insemnat daramare si reconstructie. Eu am ales sa-l daram dar sa construiesc altul nou exterior casei ,mult mai ieftin ,mai sigur la cutremure si mai usor de intretinut. 




Lady in red

$
0
0

 Lunatici sau nu cu totii am fost anuntati ca marea doamna a noptii va bate in seara aceasta gongul unei noi ere. Asa stand lucrurile pe la ora trei si jumatate m-am infiintat in curte cu aparatul de fotografiat pregatind totul cu graba pescarului din primele momente pe balta .
Poate din cauza nerabdarii mele sau doar pentru ca e un simbol feminin ,.. luna a preferat sa nu se arate de-odata invaluindu-se intr-o perdea de nori ce amintea de-un val oriental.
Dupa un timp lung de asteptare am realizat lipsa de politete de care ma faceam vinovat , i-am prezentat omagiile mele si am rugat-o sa-mi permita sa o fotografiez. Atunci a iesit din nori dintr-o data dedublandu-se in lentilele obictivului meu incercand parca sa ma prinda nepregatit. Si a reusit. 
Doar o urma de reflex din vremea cand exersam fotografia de  miscare m-a facut sa ridic aparatul cu tot cu trepied si sa o surprind.
Cred ca atunci i-am castigat simpatia si eu printre toti cei probabil cateva milioane de oameni ce o priveau in acel moment pentru ca a pornit sa clipeasca folosindu-se de nori ca de niste gene lungi si matasoase capabile oricand sa ne adoarma simturile nemaistiind unde se afla doamna ce in aceasta seara ne-a promis ca se  va arata invesmantata in rosu.
... cand am inceput sa ma fastacesc datorita tinutei in care ma prezentasem la o astfel de intalnire  ea a pornit a se juca  rotindu-se  si dedublandu-se din nou, la fel ca frumoasa  Irina Petrescu in"De-asi fi Fat Frumos".






...jenat de-ntamplare m-am retras in masina cu gandul la telecomanda din buzunar si la aparatul de fotografiat [pe care-l lasasem afara pornit !] ce-avea sa m-ajute de-acum sa-i surprind si cea mai mica miscare,..credeam eu . Dar ea intuind a starnit vantul facand salciile si iarba sa unduiasca marin taindu-mi orice sansa la vre-un calcul sau gand al imaginii. 




..mai aveam totusi cativa asi in maneca pijamalei :



Apoi a-nceput spectacolul si am tacut asteptand cu speranta cantecul de final al "erei luminilor" fara lumina.

















M-a trezit din reverie cantecul cocosilor ce se grabeaau sa anunte o noua zi. 
28 septembrie 2015






























De la bloggeri adunate si-napoi,.. tot la ei date. Liebster award

$
0
0
Astazi am primit de la Roxana , creatoarea blogului http://mutarealatara.blogspot.ro un mesaj de nominalizare pentru un gen de "socializare" de care nu stiam ca exista. Liebster award.
Multumesc Roxana.
Nu am obiceiul sa raspund provocarilor insa de aceasta data ma tem sa nu deranjez sau  incurc ceva pozitiv aflat in desfasurare asa ca ma voi conforma. Regulile sant explicate cu cuvintele Roxanei.
Regulile ”jocului” sunt simple:
- mulţumeşte persoanei care te-a nominalizat, scriind link-ul către blogul ei în postare;
- răspunde la toate întrebările primite;
- nominalizează 11 bloggeri care au sub 500 de followers;
- formulează 11 întrebări pentru cei nominalizaţi de tine (nu poţi nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine);
- trimite-le nominalizaţilor un link la postarea în care i-ai numit, să se informeze cum trebuie.

 Sa raspund la intrebari nu e problema insa gasirea a 11 bloggeri care nu au mai trecut prin asta [cum ar fi corect] va fi dificila daca nu imposibila.

 Dar intai sa raspund intrebarilor :


1. Mai gasesti resurse sa privesti cerul si sa vezi mai mult decat nori sau soare?
Da. Pentru mine,pentru noi,[de fapt pentru noi toti oamenii] asta nu e doar o alegere ci felul in care am fost creati.
Mutarea la tara a venit sa ne deschida calea spre renuntarea la posesie ca scop , la concurenta, genarand un orizont de asteptari ce are la baza bucuriile simple de natura spirituala , emotionala..
Momentul in care ne-am indepartat de rudele si prietenii prinsi poate fara vina lor in caruselul aiuritor si ateu al vietii " ca lumea ", a fost primul pas catre liniste. Un fel de intoarcere acasa de fapt.

2. Daca ar fi sa alegi un singur loc unde sa iti petreci tot restul vietii, care ar fi acela?
Locul in sine nu conteaza cu adevarat ci starea pe care mi-o da.

3. Sarmale la cuptor cu lemne sau salata de creveti la restaurant? 
Exclus restaurant !Mai ales daca au personal pentru servire.
Poti servi masa cuiva daca-l iubesti si atunci o faci cu placere. Altfel e jenant pentru amandoi,ospatar si mesean intre care e o relatie de falsa amabilitate platita.
Sarmalute da, dar de post.

4. Poti numi trei prieteni adevarati (asa cum vezi tu prietenia) sau mai degraba ai o gasca de amici - cunostinte apropiate?
Inca nu am reusit sa inteleg toate implicatiile si valentele cuvantului prieten, iar existenta mea e mai mult launtrica decat sociala.

5. Daca ti s-ar oferi ocazia ti-ai schimba cariera sau ai incepe una acum? 
Nu am o cariera si-mi pare rau pentru cei care cred ca asta e scopul vietii lor

6. Cainele si pisica: in casa sub plapuma la picioarele tale sau afara la pazit curtea si prins de soareci?
Pisicile de la noi nu prind soareci de lene iar cainele apara curtea mai ales de pisici. Daca ar ajunge amandoi sub plapuma ar iesi scantei. Insa ca sa respect sensul intrebarii asi vrea sa stea cainele in casa asa cum se intampla cand locuiam in oras, dar cu Nero al nostru nu se poate. Cand e in casa noaptea ,la orice zgomot din exterior  latra si daca mai experimentez de 2-3 ori trezirea brusca de acest fel cred ca fac infarct.

7. Cat pret pui pe sistemul de invatamant si alegerea unei institutii in care sa invete copiii tai? 
Pun mare pret pe disparitia fabricii de diplome care e sistemul de invatamant romanesc si cred ca orice altceva e mai bun , chiar si scoala de acasa, internetul,orice.
Multi dintre profesori fac meseria asta fiindca nu au reusit altceva iar structura de predare e supraincarcata pentru a le asigura numarul de ore necesar pentru leafa profesorilor.
 Nu ma refer la oamenii dedicati si daruiti cu talent pentru asa ceva ci la cei care abia reusesc sa ia un 5 la titularizare si apoi "formeaza noile generatii" Astia sant produsi ai scolii romanesti , promovati de scoala romaneasca in functii de profesori si apoi pensionati pentru munca depusa.
Copii au la fel de multe de invatat prin joaca si socializare pentru care insa nu le mai ramane timp fiindca sistemul are alte interese si apoi ne miram de numarul mare de subdezvoltati fizic si emotional , depresivi ,inadaptati

8. Si sa nu uitam cliseul: daca ar fi sa o iei de la capat ce ai face diferit?
Daca e vorba despre mutarea la tara , asi renunta sa mai cosesc curtea ca in primii ani cand in momentul in care credeam ca am ajuns la final , in locul din care incepusem, iarba era iarasi mare.

9. Numeste trei idei de afaceri pe care omul de rand ar putea sa le inceapa. Tu ce ai alge? Crezi ca te tin baierele sa o duci la capat?
Fabrica de peleti, Camping, Constructii
Ma interseaza doar camping-ul pe care l-asi fi facut daca locatia era potrivita.
Fabrica de peleti si constructia de case cred ca ar aduce prea multi bani si mi-ar lasa prea putin timp liber deturnand directia spre care am ales sa ma indrept.

10. Pur si simplu spune-mi cum vezi oamenii, umanitatea, omenirea.
 Oamenii sant minunati atunci cand dispare lupta pentru existenta ce nu ar fi necesara daca diriguitorii lumii nu ar dori asta
Omenirea e un copil la varsta prescolara ce a ucis unul dupa altul canarii atunci cand i-a strans la piept din prea multa dragoste

11. Desi as vrea sa reiau intrebarea la care a raspuns cea care m-a provocat ("Daca l-ai intalni pe Dumnezeu ce i-ai spune?") incerc sa nu fiu total lipsita de originaliate. :) Asa ca te intreb - pentru ca ma tot plang ca nu am cu cine dezbate - Cum ti se pare treaba asta cu gasirea apei lichide pe Marte? Vezi mai departe de atat?

Eu sant convins ca nu santem singura creatie ganditoare a lui Dumenzeu , asa cum pamantul nu e singura planeta capabila sa sustina viata. Apa lichida pe Marte ? Asta mareste enorm numarul planetelor capabile sa sustina viata asa cum o stim noi chiar daca nu pe intreaga suprafata.

Hornul si temperatura gazelor evacuate

$
0
0
Fumul evacuat dintr-o soba/ centrala pe lemne poate genera probleme daca temperatura sa nu e in concordanta cu hornul casei.
-Astfel daca avem un horn neizolat, temperatura gazelor de la intrarea pe horn va scadea f, mult pe lungimea acestuia ingreunand  tirajul si condensand vaporii rezultati din ardere ce se vor transforma in scurgeri negre de gudron.

Avem  trei posibilitati de rezolvare a problemei:
1-Lungimea cat mai redusa.
La partea superioara santem insa limitati de cei 50 cm cu care hornul trebuie sa depaseasca inaltimea casei [la coama] insa putem sa-l scoatem prin peretele casei cat mai sus. [ nu mai aproape de 50 cm de tavan sau streasina daca  acestea au in componenta materiale ce pot lua foc, precum lemnul]
2-Temperatura mai mare a gazelor ce ies din soba.Cea mai buna solutie !
3- Tiraj fortat  [jenanta rezolvare], nu va rezolva si problema scurgerilor/depunerilor de gudron

Am sa va dau exemplul meu cu centrala pe lemne :
 Temperatura de iesire din centrala a gazelor arse era suficient de scazuta ca sa pot pune mana pe burlanul din casa fara sa ma arda. Hornul exterior era construit din caramida cu grosimea peretelui de 12-13 cm asigurand o izolare f buna. Nu mai am acest horn fiindca ma saturasem de vesnicile reparatii si fumegari [avea peste 100 de ani], ce anul trecut s-au acutizat datorita cutremurelor. Daca mai punem la socoteala si faptul ca pentru intretinere si curatare trebuia sa ma urc mereu pe casa [acoperis de olana] va dati seama ca nu mi-a fost greu sa renunt la el.
Aceieasi centrala pe hornul neizolat de acum a functionat bine cu lemn f uscat. Cand am luat de la ocol lemn verde de plop, intr-o saptamana sa infundat hornul neizolat si a trebuit sa fac o adaptare pentru a functiona centrala ca o soba racheta in care sa arda cu maxima economicitate lemnele uscate pe care le mai aveam iar gazele evacuate sa devina mai fierbinti.
Acum am o noua centrala cu ardere de tipul soba racheta [ o vedeti in postarile anterioare] in care se genereaza temperaturi f. ridicate si astfel evacuarea gazelor ceva mai fierbinti nu e o problema. Hornul functioneaza bine chiar daca e neizolat.
Sigur ca puteam sa izolez noul horn pentru vechea centrala insa economicitatea sistemului racheta m-a atras ,plus ca o noua constructie e mereu motiv de bucurie.

In concluzie daca aveti un horn de calitate din caramida, prefabricate sau din tabla dar cu perete dublu si izolatie de vata minerala puteti evacua pe el gaze mai putin fierbinti sau f firbinti ori ,cum doriti.
Daca insa aveti un horn din tabla neizolata , gazele de evacuare trebuie sa fie la o temperatura mai ridicata pentru a compensa pierderile de temperatura prin peretii neizolati ,altfel apar probleme cu tirajul si condensul..

Totusi acest tip de horn neizolat are si unele avantaje:
E ieftin.
Usor de construit.
Usor de intretinut/curatat , se poate chiar demonta complet daca dorim.
Greutate redusa il face insensibil la cutremure si elimina necesitatea unei structuri de sustinere
Diametru mic scade rezistenta opusa vantului.
Daca il loveste un zburator cu deltaplanul si cade pe casa [hornul] nu va prodice stricaciuni acoperisului , iar dupa ce reusim sa ne oprim din ras putem sa-l montam foarte usor la loc [tot despre horn e vorba fiindca planoristul e mai greu de reparat ].





Arzatorul mixt-peleti/ulei uzat. Waste oil/pellet burner for rocket stove.

$
0
0
Astazi cred ca am incheiat cautarile legate de tipurile de combustibili pentru soba/centrala racheta.
 Arzatorul din imaginea de mai jos e "solutia finala" si functioneaza cu peleti sau cu peleti si ulei uzat ,ceea ce-l face f. economic


Adaosul de "steroizi " e necesar pentru cresterea  rapida a temperaturii din calorifere [10-15 min], dar si pentru perioadele cu temperaturi f. scazute. Uleiul uzat poate fi procurat gratuit sau cu preturi intre 1 si 2 lei /L , functie de noroc.
Consumul de peleti poate fi redus la minim prin constructia unui arzator adecvat ce va fi prevazut insa cu plita pentru ulei. Mai jos puteti vedea prototipul , cu plita improvizata din tabla zincata si "sistemul de alimentare" facut din acelas material.


In maginea urmatoare este sistemul de alimentare finalizat



Detaliu cu picuratorul extern si cupa ce prin intermediul unei tevi de inox 
[fi 6mm] conduce uleiul  in focar unde este picurat pe plita.


Intreaga constructie cu ambele rezervoare ,pentru peleti si ulei uzat.





Explicatii :

-Uleiul e nevoie sa fie pulverizat pentru a arde [eu folosesc vaporizarea, pe plita fierbinte] , in combinatie cu aer. 
-Arzatoarele industriale preincalzesc uleiul cu rezistente electrice. In acest caz preincalzirea uleiului se face in conducta pentru picurarea pe plita, conducta ce se afla in contact direct permanent cu flacara data de peleti . Fara acest lucru uleiul nu arde destul de repede si se produc acumulari.
Consumul este de 1-2kg  peleti / agropeleti , pe ora [0,45-0,9lei] plus 0,5L ulei/ora [zero lei] la varianta 1 [consumul de ulei poate creste pana la 1L /ora pentru ca arderea sa ramana fara fum.]   si 0,75kg peleti plus 1-2L  ulei la varianta 2.

Varianta 1 -Arzatorul pentru peleti poate fi dimensionat pentru mentinerea temperaturii din instalatie iar ridicarea rapida la temperatura de lucru facandu-se prin adaos de ulei in ardere ,doar la inceput. In zilele f. friguroase se pot folosi permanent ambii combustibili.
Varianta 2 - Arzator minimal menit doar sa incalzeasca plita ,combustibilul de baza fiind uleiul.

Scuze pentru calitatea filmarii cu telefonul , insa felul in care se modifica arderea dupa infuzia de ulei se poate observa dupa schimbarea sonoritatii/tirajului la ceva timp de la deschiderea robinetului , timp necesar pentru ca uleiul sa parcurga traseul de alimentare.. 
Ultimile 10 secunde ale filmarii


Debitul de ulei a fost dat la maxim [1L/ora] pentru a se putea auzi clar diferenta de tiraj , dar in mod normal e vorba de picurare [2 pic./sec=aprox.0,5L/ora] ce asigura o ardere suficient de puternica pentru scopul propus.
Cred ca orice soba racheta poate fi adaptata in acest mod pentru consum mixt si crestere a puterii daca e nevoie.
 In cazul meu a contat costul mai redus al incalzirii precum si posibilitatea de a varia tirajul in limite mai largi fara a afecta calitatea arderii [mai greoaie] a agropeletilor [peleti din resturi vegetale provenite din agricultura] pentru realizarea carora insa nu e nevoie sa fie de doborati copaci , motivul principal pentru care am inceput constructia acestei centrale.











Acum santem trei.

$
0
0

Acum trei zile sotia mea a nascut un baietel de 3 kg.
 Cu toate ca sarcina a decurs normal si avem alaturi de noi un medic extraordinar la maternitatea din Braila  [cea mai moderna din zona], ma uit acum cu uimire la familiile cu 2-3-4... copii tinand cont de efortul ce inseamna graviditatea si nasterea.
La varsta de 40,  respectiv 50 de ani [eu] credeam ca nu vom avea parte de experienta de a fi parinti, asa ca tot ce inseamna maternitatea ne era strain. A trebuit sa invatam din carti  ,discutii cu prietenii ce au trecut deja prin asta , 'net sau vanzatorii de articole pentru nou nascuti,o multime de lucruri noi pentru a putea alege intr-o oarecare cunostinta de cauza, de la tipul de scutece pana la carucior si biberon.
Din aproape in aproape am ajuns la scutecele lavabile ca baza, secondate de cele clasice din finet si doar in cazuri exceptionale vom avea scutece de unica folosinta ce prezinta riscul de a genera iritatii bebelusului ca si buzunarului parintilor. Atuul nostru este ca avem timp si uscator de rufe!
Caruciorul , dupa cateva probe si tentative de cumparare , s-a dovedit ca e nevoie sa fie ceva mai inalt daca vrem sa-l putem urma fara sa dam cu picioarele in rotile din spate. Am hotarat ca e nevoie sa se poata modifica in landou cu manerul in fata sau in spate iar partea in care sta copilul sa se poata detasa ,.....

De fapt,.. povestesc aici mai mult ca sa-mi faca curaj ,cand in realitate habar nu am ce e bine si ce nu si doar timpul ne va lamuri. Fapt e ca acum santem trei !


Arzator pentru ulei uzat, cu tiraj natural.

$
0
0
E vorba de un arzator ,de fapt doua, pentru soba racheta ce functioneaza cu ulei ars fara ventilator , doar cu tirajul natural al sobei.
Varianta-1


Intre peretii laterali ai focarului si tava sau planul inclinat al arzatorului nu exista spatii pe unde ar putea trece aer ce ar scadea tirajul
Uleiul picura in zona indicata in desen sau pe planul inclinat. Pornirea arzatorului se face prin picurarea uleiului  in timpul  incalzirii cu lampa cu gaz. Dupa cateva secunde [la tabla de 06] focul se automentine.
Cotele sant ale centralei mele si se vor modifica pentru o alta constructie dar le-am trecut in desen pentru a va face o idee.Important e de fapt doar raportul dintre sectiunea canalului orizontal si zona ingustata 1/10

Varianta-2



Imagini cu varianta initiala din tabla zincata:



Varianta finala din tabla 3mm.


Vedere prin usa focarului pe unde se face aprinderea.


E vorba despre o palnie de metal [initial tabla zincata]ce acopera gura de alimentare si al carei stut se opreste la 8mm de tava plasata in cenusar. Pornirea am facut-o picurand gaz odata cu uleiul uzat peste o mica hartie aprinsa in tava.
  Nu picuram benzina si apoi punem foc fiindca riscam sa ramanem fara mustata !
Accesul la arzator se face prin usa focarului.
Ambele arzatoare functioneaza bine cu un plus pentru varianta 1 care nu necesita benzina sau gaz la aprindere si e mai silentioasa.
Ambele arzatoare se aprind mai usor daca sant construite din tabla subtire [0,5-0,6mm] ce se incalzeste mai repede decat cea de 2-3mm. 
Consum minim 0,5 l/ora , fara pretentii prea mari in privinta incalzirii sobei
Consum maxim 1,5l/ora , se poate doar cand afara e rece si avem tiraj pronuntat ,dar incalzeste soba pana la rosu in unele zone..Arzatorul trebuie sa fie din tabla de 2-3mm.
Reglarea debitului de ulei se face la limita superioara de la care incepe sa iasa fum pe horn. Astfel arderea este totala, fara fum, dupa incalzirea arzatorului. Marimea fantei [zona ingustata],  este critica si specifica fiecarei sobe in parte dar se pate afla f. usor daca facem constructia intai din tabla care se poate modifica.




Schita soba/centrala racheta cu acumulare de caldura

$
0
0
E vorba despre o centrala termica cu acumulare de caldura pentru camera in care se afla ,ca o soba de teracota si cu ardere economica de tipul soba racheta. E mai simplu de realizat decat cea din otel si posibil si mai ieftina. Peretii sant realizati din caramida de samota cu grosimea de 60mm, la fel  postamentul [talpa]. Gura de alimentare cred ca e mai buna din metal, asa ca in desen ,datorita uzurii mecanice ,dar se poate face si din caramida daca doriti.


Traseul fumului este scurt in varianta notata in desen cu cifra 1 ,pentru aprindere usoara, iar apoi cu subarul inchis fumul urmeaza traseul lung cu cedare maxima de caldura. Subarul se afla intr-o decupare in bazinul posterior si e actionat printr-o maneta din exterior.

1,2 si 3 din desen si hornul au aceiasi  suprafata in sectiune iar canalul orizontal este cu 10 - 15 % mai mic
Cazanul e realizat din tabla si e compus din doua bazine plate , ca in desen, unite prin 4 tevi de 3/4
Nu e un proiect transpus in realitate ca sa va pot spune consumul sau comportamentul general dar am convingerea ca este o varianta ce merita luata in considerare  de catre cei ce-si doresc o centrala cu astfel de caracteristici ; acumulare de caldura , aspect de teracota , cost redus , consum redus , materiale relativ usor de procurat

In incheiere inca o schita a unei sobe racheta realizata dintr-un singur tip de teava, fi' 120-150mm, funcrie de diametrul cosului de fum pe care nu trebuie sa-l depaseasca.

Traseul 1 este pentru apridere usoara [subarul deschis] iar cu 2 e notat traseul normal al aerului cald. 
Inaltime intre limitele coturilor 90-100cm. Pentru aceasta soba se poate cumpara un singur tip de teava recuperata din care prin sudare se obtine ce se vede in desen . Coturile sant desenate rotunjite pentru varianta in care se confectioneaza din tevi de scurgere din fonta, dar se poate si cu unghiuri drepte. Putem folosi de asemenea si teava patrata  100x120mm ,ori alta dimensiune cu grija ca sectiunea sa nu o depaseaca pe cea a hornului pentru ca altfel scade tirajul. Focarul se poate completa daca doriti cu cenusar si usa de acces la focar.









Autopsia fericirii.

$
0
0
Gandurile trec in goana prin mintea omului ocupat cu viata, nimic nu se clarifica accesand forma utila a luciditatii datorita vitezei cu care transformam momentul in trecut ori poate datorita nevoii necontenite de nou ,indiferent de calitatea sa, izvorata din curiozitate sau plictiseala sociala cronica.
 Intr-o astfel de stare fara stare ne dorim insa aproape toti sa fim fericiti fara a reusi mai intai sa intuim cumva propriul model de fericire.
E o cursa cu obstacole  ,in parte create de societate. in parte provenite din blestemul lui Dumnezeu catre oameni condamnati sa-si castige painea cu sudoarea fruntii ,atunci cand au fost izgoniti din eden si nu in ultimul rand e o cursa cu obstacole si limitari autoimpuse de fiecare dintre noi datorita cresterii,caracterului ,anturajului, constiintei mai mult sau mai putin pastratoare de stari dadatoare de vina.
Fericirea ca stare are alt aluat decat momentele scurte de acest gen. Starea impune continuitate ce nu poate exista decat pe o fundatie temeinica avand ca liant linistea generatoare de alegeri personale ce pot fi uneori  in contradictie sau poate nu, cu moda vremii ori visele familiei sau prietenilor.
Accentul in aceasta cautare cade pe personalitate , personalizare, pe punerea in evidenta a reflectarii individale a universului in care traim , ori  aceste lucruri sant de nedorit pentru societatea si educatia zilelor noastre. Societatea are nevoie de oameni conformi, iubitori de program si sistem pseudogenerator de siguranta, iar scoala atenueaza din fasa orice urma de personalitate niveland caracterele pentru a servi mai tarziu cu eficienta sistemul.Sigur ca unii dintre noi isi pot avea reperele dadatoare de fericire personala in acest matrix al starilor la comanda economico- politica  prin mass-media , dar nu toti.
Intuitia lucrurilor ,atunci cand exista, poate fi  un reper  pentru a urma cararea galbena fara a ucide visul. Altfel insiruirea lucida , scolastica, pe o hartie a lucrurilor ce-ar putea sa ne faca fericiti seamana cu o autopsie pentru care subiectul trebuie sa fie deja mort. Acesta este insa singurul mod de a analiza reperele ce genereaza o stare nutrind speranta ca odata ansamblate la loc vor mai vietui
E un proces asemanator muzicii care insiruita pe portativ e un simbol al anostului ,dar si o samanta a incantarii.
Luciditatea pragmatica a intelegerii de sine ne poate servi ca fundal pentru un portret fericit, cu conditia de a nu uita sa inchidem la loc cufarul cu rigla de calcul.

Multi dintre noi isi doresc sa fie bogati de ex., dar nu toti putem duce asta. Atunci cand avem putere financiara si pare ca totul e posibil  valoarea lucrurilor comune incepe sa se piarda pana la a crede ca totul ni se cuvine. Poate fi  mai important pentru noi sa putem in continuare simti bucuriile simple ca de ex bucuria unei inghetate cumparata la limita bugetului ,decat confortul dat de o masina de doua tone  fata de care nimic nu mai e la fel de interesant sterilizandu-ne prin prezenta-i mediul de vise.
Exista o limita a acumularii de bunuri materiale de la care in sus ne fuge pamantul de sub picioare iar micile cumparaturi de placere de alta data devin o activitate fizica lipsita de bucurie. Un fel de fitness printre rafturi apasati in plus de greutatea gandului ca ne pierdem timpul acolo.Acesta e prim semnal de alarma.
La polul opus avem altfel de devalorizari ce tin de increderea in sine , de sensul vietii sau de convertirea  constiintei transformata astfel intr-un fel de soldat orb al luptei pentru supravietuire
Undeva intre aceste doua extreme e treapta fiecaruia dintre noi si eu cred ca o putem recunoaste atunci cand nu mai resimtim efortul necesar ocuparii unei anumite pozitii.
Atunci cand exista efort acesta inseamna multa energie consumata inutil, la fel ca o barca ce vizeaza  o viteza improprie ei, irosind energie doar pentru a crea valuri fiindca viteza  nu va creste semnificativ oricata putere am avea in motor datorita modului in care a fost construita.
Asemanator e si cu profesia. Pentru unele lucruri avem vocatie si le facem usor, cu placere , pentru altele facem efort , mult efort, care in timp ne consuma.
O prietenie poate fi benefica ,vitalizanta, dadatoare de incredere ,... sau o putem duce in spate impiedicandu-ne sa evoluam pentru ca dupa un timp , garboviti de efort, sa devenim inoportuni.

Budistii spun ca suferinta este cauzata de dorinta. Eu nu sant budist dar cred ca suferinta poate fi cauzata de dorinte nepotrivite.
A. Shopenhauer vorbeste despre demonul fiecaruia dintre noi ce ne abate de la drumul simplu spre lucrul pe care-l putem realiza si care ne  poate satisface. Iar noi romanii pe langa vorba cu capra vecinului mai avem si -Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca ! Eu nu ader la traditii dar de data asta cred ca zicerea are sens.
In rest , in lipsa energiilor cheltuite pe ambitii desarte , vom avea poate destula putere pentru a trai frumos lasand sa treca pe langa noi tentatiile de tot felul ce ascund interese ce nu sant ale noastre.

Ca sa atenuez aerul poate prea serios al postarii,.. momentul in care Mowgli crede ca vrea sa fie urs fara sa aiba ce-i trebuie pentru asta-.https://www.youtube.com/watch?v=G60M6da__0E






Godin transformat in soba racheta sau centrala termica.

$
0
0
E vorba despre o constructie simpla si ieftina, realizata din cel mai comun godin de pe la noi, ce zace  uitat prin magaziile multor case de pe la tara si nu numai.
In desenul 1 e o sectiune a godinului  in care fumul parcurge traseul scurt. Pentru aprindere.
In desenul 2 fumul parcurge traseul lung , pentru incalzire.
In desenul 3 apare un perete despartitor ,de culoare albastra  care e astfel pozitionat incat sectiunea canalului ascendent notata cu A sa fie egala cu C si D. 
B este cu 15% mai mic.

sectiune :

Acest perete se poate face din tabla mai groasa de 3mm , sau din caramida atunci cand dorim sa realizam o soba racheta. 
Daca insa vrem sa transformama godinul in centrala/racheta acest perete va fi un bazin construit din tabla de 4-5mm cu grosimea totala 25-30mm.
In desenul e mai jos se vede traseul fumului. Cele doua tuburi de fonta din partea din spate a godinului trebuie modificate la partea inferioara pentru a putea intra pe acolo fumul, dar e simplu ,tot ce e acolo se demonteaza. Alegerea ceor doua trasee ale fumului din desenele de mai jos se face cu subarul  existent din constructie.
Adaptorul pentru alimentare si ardere se poate face din tabla de 5-6m cu prindere in locul usii a carei rama ramane pe loc. Dimensiunile le hotarati dvs cu conditia sa respectati sectiunile. Alimentarea egala cu canalul ascendent si iesirea pentru burlan [suprafete interioare !!] , iar canalul orizontal[focarul] are sectiunea cu 15% mai mica decat celelalte.
partea inferioara a focarului este inclinata pentru ca cenusea sa se scurga in soba unde avem gratar si cenusar. Pe acest adaptor trebuie facuta o noua usa pentru acces la focar.
Constructia e simpla si apreciez ca va putea incalzi 3-4 calorifere , avand o putere aprox egala cu a centralei mele actuale.
Desenele sant pentru acest tip de godin :
[e mai simplu daca are usi separate pentru focar si cenusar]

dar se poate folosi oricare altul tinand insa cont de sectiunile canalelor de fum.

Posibile solutii -1

$
0
0

Fara sa exagerez cred ca toti cei care s-au gandit chiar si pentru o clipa la societatea romaneasca [si nu numai] ar avea de ce sa protesteze fiindca asa de multe ,flagrante si perpetue sant neregulile ce ne influenteaza viata. Sigur ca nu tuturor ne par ca fiind gresite exact  aceleasi lucruri, ramane insa un fond de probleme general,sau macar majoritar vazute ca atare.
 De ex.  prestatia politicienilor [de care cu totii ne plangem],ar putea fi mai buna daca alegerile nu ar mai fi parlamentare ci ministeriale.
Am sa explic avantajele acestei solutii  incepand cu unele exemple:
-Ministerul economiei dpmdv ar trebui sa fie condus pe baza politicilor liberale care au darul de a impulsiona investitiile si dezvoltarea economica , dar nu e obligatoriu. L a un moment dat electoratul poate hotara altfel daca se impune acest lucru
- Ministerele sanatatii sau educatiei cred eu ca au nevoie de politicii sociale improprii liberalilor ce ar lasa pe plan secund astfel de zone.
-Ministerul apelor si padurilor necesita o conducere care sa puna pe primul plan natura si nu profitul pe care l-ar putea genera defrisarea , captarea paraurilor de munte in microhidrocenrale, etc
A existat ideea depolitizarii institutionale insa in acest caz apare rutina , blazarea , ingamfarea angajatilor care se vad "aranjati" pe viata indiferent de prestatie. In cazul conducerii politice separate pe fiecare minister apare ca noutate raspunderea [inexistenta pana acum] punctuala , nu otova la nivelul intregii tari de unde politicienii pot alege sa se laude cu ce au reusit sa faca din ce au promis ignorand restul.
Protestele de strada ,daca apar, nu se mai lupta cu guvernul tarii in intregul lui ci cu un minister ce are in spate un partid ce poate f. repede intra in conflict cu partidele ce administreaza celelalte ministere.
Raspunderea ministeriala nu va mai fi o poveste.
Acum asistam la proteste a caror miza e vazuta de cele mai multe ori ca fiind prea mica pentru a produce schimbari la nivelul conducerii monocolore a tarii. In situatia propusa de mine lucrurile ar sta altfel si am putea obtine rezultate prin proteste si in cauze mult mai putin grave decat este "Colectiv"
O mie de oameni protestand in fata unei institutii ar schimba cu siguranta atitudinea celor din cladire in timp ce o mie de oameni protestand la adresa guvernului e banal


Va rog sa va ganditi.
Am putea scapa de sindromul Don Quixote in care multimea nu are cum sa se ridice pana la inaltimea aparatului auditiv al unui colos politic monocrom in care fiecare apara pe fiecare pentru interesele comune , imaginea si castigul material.

Posibile solutii-2 Procedura votului.

$
0
0
In aceasta postare am sa punctez procedura si avantajele sistemului de vot pe ministere:

- Ar fi un singur buletin de vot ce va cuprinde lista partidelor si a ministerelor in sistem grila.
 -Nici un partid nu poate avea doua ministere
-Parlamentarii vor proveni in numar egal din randurile fiecaruia dintre partidele ce au castigat un minister.
-Primul ministru e ales de parlament.

                                            Asta e tot.
                                            Acum am sa explic avantajele asa cum le vad eu :

-Posibilitatea ca votul sa fie anulat daca se voteaza acelas partid la doua ministere obliga alegatorul la un minim interes si informare in legatura cu alegerile. Votul ramane universal insa cei complet dezinteresati de subiect si care au votat pana acum la intamplare au sansa sa-si invalideze singuri votul. Sacosile electorale merg atunci cand e totuna pentru elegatori cui dau votul, insa daca se pune problema unei minime informari ar putea sa apara optiuni bazate pe alte criterii decat  franzela. Oricum va fi f. greu celui cu sacosile sa explice chefliilor cum sa voteze pentru el daca acestia nu au deja o baza de cunostinte in domeniu , asa ca acest obicei ar putea sa dispara de la sine.
Nevoia de informare a alegatorului pentru a nu-si pierde votul poate genera o anumita mandrie provenita din exercitarea unui drept constitutional in cunostinta de cauza iar asta poate duce in timp la crearea unei culturi politice pentru electoratul romanesc

-Faptul ca un partid poate avea doar un minister ar duce la schimbarea radicala a scenei politice romanesti. Partidele mamut care pot influenta justitia sau deturna rezultatul alegerilor nu vor mai avea sens [dar nu le impiedica nici o lege sa existe daca vor] cand miza se reduce la un singur minister. Locul lor va fi luat de grupari politice mai mici ce vor putea fi infiintate si de cei care nu au putere financiara si nici nu sant sustinuti de magnati din simplul motiv ca nu au destula influenta pentru a servi intereselor acestora.
Vor putea astfel avea acces la functii de decizie si oameni care nu-si doresc asta pentru a se imbogati.
  
-Vor putea aparea forumuri de dezbateri la nivel national fiindca opiniile oamenilor ar putea conta pentru o formatiune politica mica ,in contrast cu opacitatea partidelor mari.
Legatura dintre electori si politicieni va fi cu totul alta cand discutia se poarta de la egal la egal si nu de la om de rand la mogul cu functie politica
-Protestele ,daca apar,... vor conta !

Vor fi probabil mai multe partide politice decat avem astazi , insa cheltuiala cu ele ar fi cu siguranta mai mica decat pagubele provocate de politicienii cu dosare penale ce provin din randurile partidelor mari care se comporta in tara asta ca pe propria mosie datorita influentei pe care o au in toate sferele vietii romanesti.
-

Cotidian. Am fost iar la oras.

$
0
0
   Cotidian



Fluturi multime se-aseaza pe bec,
l-i se topesc aripile si zevzec se transforma-n omide-ngrasate
ce au lanturi la gat si desene ciudate pe spate.
privind, ma intreb permitandu-mi un rand:
-Intunericul mintii e destul de profund ca sa-nchida-n metale lucioase orice forma de gand ?
-Oare stelele noptii sant atat de departe ca drumul sau visul spre ele sa condamne la moarte ?
- Oare-ntre noi n-a fost chip si reper de lumina fara gat aurit ori caleasca cu clima ?

Apoi becul se stinge.
I s-a rupt filamentul.

Nori grosi de omizi lent coboara din intregul oras inspre centru...

Vor sa fac-un partid ! Sa porneasca lumina in vapori de mercur si clacson de masina  promitand ,ca astfel stelelor noptii le vor trage,zevzec, iarasi cortina

Centrala racheta -concluzii de primavara.

$
0
0
Iarna a trecut si am acum toate datele pentru a detalia comportamentul centralei racheta construita anul trecut.

-In primul rand voi spune ca proiectul nu a avut nevoie de modificari/optimizari cu exceptia usii cenusarului pe care am facut-o culisanta pentru comoditate.

-Functionarea a fost si este optima [inca incalzesc usor casa la +5 .. +10grade afara] indiferent de temperatura exterioara fara fum.

-Tirajul si implicit consumul se modifica automat o data cu schimbarea temperaturii exterioare datorita diferentei de temperatura dintre gazele evacuate si mediul exterior.

-Centrala nu da gaze in casa.  Totusi peletii cazuti din neatentie in spatiul restrans dintre gura de alimentare si corpul centralei ardeau nevazuti [pana sa-i descopar]dand la inceput miros specific.

-Arderea pe peleti e eficienta si confortabila daca peletii sant de calitate. Consum intre 1kg si 2,5kg pe ora. Cantitatea de cenusa rezultata e  important sa fie cat mai mica din trei motive:
1- curgerea peletilor are de suferit daca cenusa infunda chiar si partial arzatorul cum e cazul agropeletilor facuti la repezeala din resturi vegetale fara preuscare.Cu peleti de calitate [8%umiditate]curgerea este perfecta.
2-Golirea cenusarului e bine sa se faca atunci cand centrala e oprita. In cazul agropeletilor de slaba calitate [umiditate crescuta] cantitatea de cenusa e de pana la de 10 ori mai mare de cat ar trebui si asta obliga la 2-3 goliri ale cenusarului pe zi in loc de o data la 3 zile.
3-Cenusa rezultata inseamna material ne ars rezultand pierderi calorice.

-Arderea mixta peleti/ ulei uzat e simplu de realizat si ajuta la mentinerea unui consum redus de peleti prin faptul ca arzatorul e dimensionat pentru ardere constanta economica , iar plusul de putere necesar pentru incalzirea rapida a agentului termic imediat dupa aprindere provine din suplimentul de ulei ars. Consum supliment ulei aprox 0,5L pe ora.

-Uleiul uzat ars separat nu mi s-a parut a fi o solutie buna chiar daca arzatoarele functioneaza perfect pentru ca apar picaturi , scurgeri ,evaporari care deranjeaza si murdaresc atunci cand centrala se afla in sufragerie cum e cazul meu.

-Arderea lemnului e cea mai economica , dat fiind pretul lui cat si consumul mic. [mai mic decat la o instalatie de ardere clasica ]

-Functionarea intregii instalatii prin gravitatie a fost perfecta. Pompa aflata in circuit a folosit doar in toamna la umplerea instalatiei pentru a evacua si aerul ramas in partea superioara a caloriferelor.
...................................................


Singura problema pe care am avut-o s-a datorat hornului , mai exact palariei hornului ,de tip chinezesc,

ce nu a dat rezultate in cele cateva zile de vant f puternic din acesta iarna. Rolul palariei era de a impiedica vantul sa deranjeze tirajul centralei iar acest lucru nu s-a intamplat. Pentru anul asta mi-am propus sa montez un "cocos de vant'



-

Blogo-cinemateca

$
0
0
De acesta data voi recomanda un film , rusesc ,subtitrat  Nu am mai facut asta pana acum pentru ca tot ce tine de arta devine la un moment dat discutabil in functie de sita prin care personalitatea proprie ne face sa cernem
Eu l-am urmarit la insistentele unui prieten apropiat ,Cosmin. E singura data cand i-am urmat sfatul in acest domeniu si bine am facut.

Ostrov.

https://www.youtube.com/watch?v=FF9SKw7yLcY

Din nou despre ...viata la tara

$
0
0
Parca mai ieri   am facut poarta de lemn si sotia imi spune ca au trecut deja doi ani Pentru noi masura timpului s-a schimbat de cand il avem pe Alexandru . Inainte masuram timpul in anotimpuri ,acum marcam zilele in care Alex aproape a spus un cuvand  ori s-a ridicat in sezut.
Orele aproape fixe de biberon ne apar ca un raster ori ca o  plasa printre ochiurile careia uneori zarim si lucruri altadata capitale, dar care  acum au mai putina importanta. Santem prinsi in permanenta festivitate data de statutul de parinte in care decoratiile apar odata cu gafaielile lichide ale copilului sau cu momentul gresit ales pentru desfacerea scutecului. N-am facut niciodata ceva mai greu si asta ne face sa purtam prin casa cu mandrie urma cate unei decoratii" ce nu a vrut sa iasa la spalat. Participam cu zel la traficul de hainute pe care le primim in continu pentru ca apoi sa le redistribuim in functie de varsta bebelusilor de care aflam. Nimeni nu are pretentii nimeni nu refuza ajutorul. Copii astia mici au asupra oamenilor efectul unei pilde biblice. E aproape ca atunci cand Simeon si vamesul s-au infratit uitand de diferende purtati fiind in iuresul unei ratiuni superioare pe care o imparteau fara ca vreunul dintre ei sa o inteleaga pe deplin in acel moment.
Totusi linistea ce pare pierduta nu a disparut ,ci s-a cristalizat in scurte momente cu atat mai stralucitoare cu cat tensiunea data de nestiinta noastra a fost mai mare. Ne simtim ancorati in prezent fara efortul devenirii sprituale necesar pentru a renunta la obsesivul trecut ori la neclarul presupus viitor.
Timpul trece insa cu folos. Alex creste iar eu scap si de ultimile fire din barba care se incapatanau sa pastreze pigment. Lumea ne releva o noua fata neatinsa de "invazia araba" ori pretul la carburant, in care unica ratiune valabila are culoarea laptelui si greutatea scutecului plin.
Afara ploua invizibil. Totul e ud fara ca cerul sa picure.
Salciile plantate anul trecut au inmugurit vestind pentru noi sarbatorile pascale.
Anul asta invierea se suprapune peste:
" rade iarasi primavara
peste campuri
peste plai
..............c-a venit intai de maaai "
 Numai ca rolurile s-au inversat. Credinta a iesit din clandestinitate ,in timp ce "tovarasia" acum disimulata, a ramas mai mult in politica renuntand pe alocuri la culoarea primara consacrata ce oricum era prea tare si multa de-odata pentru armoniile fine ale primaverii.
Altfel,..copacii infloresc , cativa porumbei si-au facut un obicei din a ne vizita curtea , vantul a inceput sa bata dinspre sud semn ca vremea se va incalzi iar nenumaratele cuiburi de vrabii de sub streasina casei se afla in plina reamenajare.

Am pus deja apa la fiert pentru biberonul de dimineata. Incepe o noua zi...



Viewing all 80 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>